Jelentős összeget spórolhat, aki 2017. január 1. után külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát (tbsz) és időben teljesíti az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettségét.

A kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények alapján a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs, vagy éppen a teljes adómentesség vonatkozhat a külföldi pénzintézetnél nyitott tbsz-en megszerzett jövedelemre – hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló közleményében ismerteti: mentesülhet a 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély, aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot.

A 2017. januárjától hatályos törvény értelmében a számla tulajdonosának a külföldön nyitott tbsz-ről 30 napon belül tájékoztatnia kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) annak érdekében, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után 10 százalék), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a számlán megszerzett jövedelemre. 

A tanácsadó cég a közleményben hangsúlyozza: rendkívül fontos, hogy a számlatulajdonos közvetlenül az első átutalás után kikérje a szükséges igazolásokat a szolgáltatótól vagy a hitelintézettől annak érdekében, hogy elkerülje a kettős adózást, és biztosítsa a külföldi tbsz magyar adómentességét.  

A bejelentésnek tartalmaznia kell a befizető nevét, az adóazonosító jelét, a befizetett pénzösszeget, az átutalt pénzügyi eszközöket, valamint a pénzösszeg értékét. A számlatulajdonosnak rendelkeznie kell a külföldi pénzintézettől egy olyan igazolással, amelyből megállapítható a tbsz-en keletkezett jövedelem. 

Ennek teljesítése esetén a tbsz tulajdonosa mentesül a magyar adó alól, mivel a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények szerint a másik állam jogosult lehet a befektetésen keletkező jövedelem megadóztatására. Ha ezt valaki elmulasztja, hiába felelne meg a külföldi tbsz a magyar szabályoknak, az azon keletkező jövedelem után Magyarországon is adót kellene fizetni. 

A magyar adóbevallásban abban az esetben nem kell bevallani a tbsz-ből származó jövedelmet, ha már nem kell utána adót fizetni, azaz az 5 éves lejárat után. Korábbi megszüntetés esetén a bevallásban a jövedelmet és az azt terhelő 10, vagy 15 százalékos adót szerepeltetni kell. 2017. január 1-jétől a kamat után fizetendő 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) eltörölték. (MTI)