Jövő év elejétől megfelezik a napelemekre kivetett termékdíjat. A mostani kilogrammonkénti 114 forint helyett 57 forintot kell fizetniük a napelemes energiatermelő rendszereket telepítőknek.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem-, Napkollektor-szövetség elnöke a a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a díj mértéke még így is magasnak számít majd az európai átlaghoz képest, ezért nem valószínű, hogy a sarc csökkentése lendíti fel 2018-ban a napenergia-szektort.

A napelemek terjedéséhez az volna az igazi segítség, ha a kormányzat egyszerűbbé tenné az ilyen rendszerek kiépítését, és nem kellene végeláthatatlan engedélyezési eljárásokat lefolytatni minden egyes telep kialakításakor. Bizonyos esetekben ugyanis egy évig is elhúzódik a telepítéshez szükséges mintegy negyven hatósági hozzájárulás beszerzése, miközben korábban ehhez néhány hónap is elegendő volt.

Kiss Ernő szerint jövőre is az ideihez hasonló számú, hozzávetőleg 6-8 ezer háztartási naperőmű telepítése történhet meg. Ha a kormányzat teljesíti ígéretét, és egyszerűbb lesz kivonni termőföldeket a művelés alól napelemparkok létesítéséhez, akár tíz-tizenötezer új erőmű is épülhet – írja a lap. (MTI)