A szlovák munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta azt az intézkedésjavaslatot, aminek következtében 2018. január 1-től 63 nappal kitolódik a nyugdíjkorhatár.

A nyugdíjkorhatár jövőre 62 év és 139 nap lesz Szlovákiában. Az idei év elejétől a nyugdíjkorhatár 76 nappal tolódott ki – írja a hirek.sk.

„A nyugdíjrendszer hosszú távú anyagi fenntarthatóságának biztosítására vonatkozó céllal összhangban 2018. január 1-től a nyugdíjkorhatárt a nők és a férfiak átlagos élethosszának időszerű alakulásától függően módosítjuk” – közölte a munkaügyi tárca.

A nyugdíjkorhatár növelése a munkaügyi tárca szerint jövőre hozzávetőleg 37,3 ezer személyt érint majd. A későbbi nyugdíjaztatás miatt a következő évben átlagosan 1026 euróval csökken az érintett személyek Szociális Biztosítóból származó jövedelme.

A nyugdíjkorhatár 2017 óta minden évben meghatározott számú nappal tolódik ki, amit a Szlovák Statisztikai Hivataltól kapott, a nők és a férfiak átlagos élethosszának alakulására vonatkozó adatok alapján állapítanak meg.

Ezt az intézkedést a korábbi Fico-kormány még 2012-ben vezette be.