Kétmilliárd forintból, a tervek szerint jövő nyárra újjáépül a Budai Vár királyi lovardája, amely még a második világháborúban semmisült meg. A kivitelezési munkákra most közbeszerzésen keresnek vállalkozót.

Közbeszerzési pályázatot írt ki a Budai Vár királyi lovardájának újjáépítésére a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. A nyertesnek igyekeznie kell: a négyszintes, 723 négyzetméter beépített alapterületű épületet a szerződéskötéstől számított 400 nap alatt kell visszaépíteni az eredeti Hauszmann-tervek alapján. A pályázatra március 3-ig lehet az ajánlatokat benyújtani.

A kormány 2014 végén döntött arról, hogy a Budai Vár rekonstrukciója, a Hauszmann-program részeként a vár Tabán felőli oldalán újjáépítik az egykori lovardát és istállót, a Főőrségi épületét, valamint a Stöckl-lépcső és a lovarda mögötti feljárót, amellyel ismét megközelíthetővé válik a várnegyed a Tabán irányából. A budavári Csikós-udvar és környezete látványtervét (képünkön) tavaly ősszel mutatták be, az egykori királyi lovarda újjáépítésének becsült költsége mintegy kétmilliárd forint.

A Budai Vár nyugati falszorosának külső felén épült fel 1899-ben a Királyi Palota lovardája, majd fölötte tíz évvel később a Hunyadi-udvar peremén a Főőrségi épület – addigra már állt a két udvart összekötő Stöckl-lépcső és rámpa is. A lovarda az 1944-45-ös ostrom során találatot kapott és elbontották, majd később ugyanerre a sorsra jutott a Főőrségi épület is, amelyben a hetvenes évek elejéig irodák működtek.

A lovardát korábbi helyén építik vissza Hauszmann Alajos tervei alapján, eredeti funkcióin túl az épület rendezvénytérként is működik majd, így többek között bálokat, művészeti vásárokat is befogadhat. A lovas programok kiszolgálására 16 ló tartásához megfelelő istállót alakítanak ki a várfal alatti földrézsűbe rejtetten, a Csikós-udvarból pedig a szintén újraépítendő Stöckl-lépcső és fal melletti rámpa biztosítja a feljutást.

Szintén eredeti helyén épül újra a Főőrségi épület, amelyben az újjáalakuló palotaőrség, valamint kiállító- és vendéglátóhelyek kapnak otthont. Innen lesz megközelíthető a középkori vár maradványainak feltárása után kialakítandó, térszint alatti régészeti bemutatótér is. A beruházás során megerősítik az Ybl-féle támfalakat, illetve felújítják és funkcióval látják el a Karakas pasa tornyát is.