Most érdemes áttekinteni banki költségeinket, október végével hatályba lép az egyszerűsített bankszámlaváltásról szóló kormányrendelet. Ennek értelmében az új választott banknál úgy lehet számlát nyitni, hogy a korábbi számlavezető pénzintézetnél személyesen meg sem kell jelenni az előző számla lezárásához.

Időről időre érdemes összehasonlítani a bankok számlacsomag ajánlatait, jelentős eltérések lehetnek ugyanis az elérhető konstrukciók között. Most különösen aktuális lehet a tájékozódás, ugyanis október 29-től hatályba lép az a kormányrendelet, amely rögzíti a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit – hívják fel a figyelmet a CIB Bank szakértői.

Ennek értelmében az új bank elintézi a csoportos beszedési megbízások, állandó átutalási megbízások áthozatalát az előző pénzintézettől, valamint a beszedők és a számlára ismétlődő átutalást teljesítő felek tájékoztatását az új bankszámláról, továbbá – ha az ügyfél kéri – akár a korábbi számla lezárását is, így az adminisztrációval, ügyintézéssel töltött idő jelentősen csökkenhet.

Bankszámlaválasztás előtt érdemes végiggondolni, milyen banki szolgáltatásokat veszünk rendszeresen igénybe. A bankszámla és az azon végzett tranzakciók bizonyos költségekkel járnak, azonban ma már találhatunk olyan számlát, amely díjmentes.

Az okostelefonok terjedésével változnak az ügyfelek igényei, szokásai is, ehhez pedig már a pénzügyi szolgáltatók is igyekeznek alkalmazkodni. Több bank már rendelkezik nemcsak internetes felülettel, de mobilapplikációval is, amellyel akár a bankszámlákhoz kapcsolódó egyes szolgáltatásokat is kiválthatjuk. Ilyen lehet például a banki SMS díja, amelyet a mobilapplikációban található értesítésekkel helyettesíthetünk, így megtakaríthatjuk az értesítési üzenetek költségeit.

A bankok időről időre akcióval díjazzák nemcsak új, de már meglévő ügyfeleiket is. Érdemes odafigyelni ezekre az időszakos, akár egy-egy banki termékhez kapcsolódó lehetőségekre, így további kedvezményekre, akár pénzjóváírásra is szert tehetünk. Ugyanígy megtakaríthatjuk a bankkártyánk költségeit is, ha akciós időszakban igényeljük a kártyát.