Jövő év januárjától üzemszerű működésre áll át a mostani tesztüzemből az MVM NET mobilhálózata – jelentette be Krénusz Kornél, a társaság vezérigazgatója kedden.

A tervek szerint novemberben a rendszerszállító Huaweitől érkezett 70 bázisállomás telepítése befejeződik, az év végéig további 185 bázisállomás érkezik, és akkorra a hálózat eléri a 70 százalékos lefedettséget. A teljes hálózati készültséget – a frekvenciahasználati szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget – várhatóan 2016 márciusában éri el az állami szolgáltató. A vezérigazgató újságírói kérdésre elmondta: a hatóság két alkalommal – technológiai váltásból fakadó korábbi csúszások miatt – már megbírságolta az MVM NET-et, és mivel a projekt eredeti határideje 2015. december 31., kérdés, hogy a tavaszi befejezés miatt milyen szankcióval él a hatóság. Ugyancsak kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a 12,8 milliárd forintos projekt várhatóan 8,5 év alatt térül majd meg.

Krénusz Kornél elmondta: az MVM NET Zrt., a generálkivitelező Antenna Hungária Zrt.-vel és a rendszerszállító Huawei Technologies Hungaryvel közösen Európa első olyan negyedik generációs, vagyis LTE hálózatát építi a 450 megahertzes frekvencián, amely úgynevezett MIMO technológiát használ. Ez a korábbi megoldásokhoz képest jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül, a hagyományos LTE technológiához képest pedig kétszeres sávszélességet garantál.

Az LTE450 mobilhálózat elsősorban közcélú feladatokat lát majd el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában segít majd, konkrét megállapodásokat azonban nem említett a vezérigazgató. A társaságnak viszont nem célja a lakossági mobiltelefonálási szükségletek kielégítése – mondta a vezérigazgató.

A kormányzati célokkal összhangban a nemzeti tulajdonban lévő távközlési cég szolgálja majd ki a gépek közti kommunikációra (machine-to-machine, m2m) vonatkozó kormányzati igényeket.

Zheng Weifeng, a Huawei vezérigazgatója rámutatott: a 450 megahertzes frekvencia tartomány egyik legnagyobb előnye, hogy a magasabb frekvencia tartományokhoz képest lényegesen kevesebb bázisállomással teszi lehetővé a teljes országos szolgáltatási lefedettséget, így alacsonyabb költséggel és rövidebb idő alatt telepíthető. Magyarországon összesen 350-400 bázisállomással működik majd a hálózat.

Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy generálkivitelezőként a cég több területen, így a bázisállomások helyszíneként szolgáló tornyaival, mikrohullámú összeköttetések biztosításával, illetve a berendezések installálásával és üzembe helyezésével is részt vállal az LTE450 projektben.

MTI