Összességében alig változtak az árak tavaly áprilishoz képest, az átlag azonban nagy különbségeket takar. A burgonya és a cukor például jóval többe kerül, mint egy éve, sertéshúsért, a tejért vagy az üzemanyagokért azonban sokkal kevesebbet kell most fizetni.

Idén áprilisban a magyarországi fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Az élelmiszerek 0,9 százalékkal drágultak, ezen belül a cukor 19,5, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 14,2, a csokoládé és a kakaó 6,4, az étolaj 5,6 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. A sertéshús ára viszont 17,8 százalékkal csökkent, míg a tej 9,2, a sajt 5,1 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,3, a szolgáltatások 1,6, a tartós fogyasztási cikkek egy, a ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal drágultak tavaly áprilishoz viszonyítva. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 3,8, ezen belül a járműüzemanyagokért 10,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Bár éves összevetésben a fogyasztói árak alig változtak áprilisban, az előző hónaphoz képest négyszer nagyobb mértékben emelkedtek – igaz, az átlagosan 0,8 százalékos drágulás a gyakorlatban még így sem jelent érezhető mértéket. Az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszerek 4,4, a csokoládé és kakaó 3,1, a cukor 1,5, a liszt 1,2 százalékkal drágult. A tojás ára 2,6, az étolajé 1,1 százalékkal csökkent.

A fogyasztási főcsoportok közül – szezonváltás miatt – a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben (2,4 százalék). Az egyéb cikkek átlagosan 1,9, ezen belül a járműüzemanyagok 4,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára 0,6, a szeszes italok, dohányáruké 0,2 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára átlagosan nem változott. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.