Az idei első negyedévben 2061 új lakást adtak át, 47 százalékkal többet, mint egy éve. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, amely 89 százalékos növekedést jelent a tavaéyi első három hónappal összevetve.

Országszerte dinamikusan nőtt az épített lakások száma az idei első negyedévben, ugyanakkor Budapesten a nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, ezért a fővárosban 51 százalékkal kevesebb új lakást adtak át, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A természetes személyek által épített lakások aránya 49-ről 58 százalékra emelkedett, a vállalkozások által építetteké 50-ről 41 százalékra csökkent.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 45-ről 59 százalékra nőtt, míg a többszintes, többlakásos épületeké 48-ról 34 százalékra esett. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 13 négyzetméterrel, 105 négyzetméterre nőtt.

A kiadott lakásépítési engedélyek és a bejelentések száma együttesen 9525, Budapesten több mint háromszorosára nőtt a számuk, országosan 89 százalékos volt a növekedés. A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 48 százalékkal több, összesen 2879 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 1161, ami nyolc százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.