Az MNB jóváhagyta az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot – közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az olajtársaság azt írta, az Alteo egyenként 12,5 forint névértékű, névre szóló törzsrészvényeire a kötelező nyilvános vételi ajánlati ár változatlanul 3040 forint.

Az ajánlat elfogadásáról február 10. és március 13. között nyilatkozhatnak a részvényesek.

Az olajipari vállalat korábbi tájékoztatása szerint szindikátusi és összehangoltsági szerződéseket írtak alá a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat, az Alteo Nyrt. felett.

A felvásárlás megvalósulása lehetővé tenné a cégcsoport számára, hogy növelje jelenlétét a zöldenergia-termelésben és -kereskedelemben, összhangban a vállalat 2030-as stratégiájával – közölte korábban a Mol.

FRISSÍTÉS

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. igazgatósága a rendelkezésére álló dokumentumok és információk alapján nem javasolja a részvényeseknek a vállalat részvényeire tett kötelező nyilvános vételi ajánlat elfogadását – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az indoklás szerint a törzsrészvényenkénti 3040 forintos ajánlati ár a törvényi rendelkezésekkel összhangban áll, és meghaladja az ajánlat benyújtását megelőző 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárát, valamint az egy részvényre jutó saját tőke értékét is. Ugyanakkor a független szakértői értékelés a részvények értékét az ajánlati árnál magasabbra, 3920 forintra becsülte – jelezték.

Az ajánlattevő az általa közzétett működési terv alapján nem tervezi számottevően módosítani az Alteo Csoport működését, így a társaság jelenleg is érvényben lévő stratégiája folytatható a jövőben is – mutattak rá. Az igazgatóság véleménye szerint ha a tervezett fejlesztések az előirányzott megtérülés mellett megvalósulnak és a már meglévő portfólióelemek továbbra is nyereségesen működnek, az az Alteo részvényeseinek közvetlen anyagi előnyt jelenthet. Várhatóan megteremti annak lehetőségét, hogy a részvények piaci értéke emelkedjen és a részvényesek az évenkénti osztalékfizetésekben is részesülhetnek, ezáltal lehetővé válhat a megajánlott ajánlati árnál magasabb megtérülés elérése is a jövőben – közölték.

Az igazgatóság ugyanakkor felhívja a részvényesek figyelmét arra: még a stratégia sikeres megvalósítása esetén sem garantálható, hogy az ajánlati árnál magasabb megtérülés ténylegesen is realizálható.

Az Alteo igazgatósága arra is kitért, hogy a befolyásszerzők a szükséges hatósági engedélyek megadása, illetve az ajánlat feltételeinek teljesülése után a társaság többségi – legalább 61,5 százalékos – tulajdonosaivá válnak függetlenül attól, hogy a nyilvános vételi ajánlatot hány darab részvényre fogadják el a részvényesek.

(Forrás: MTI)