Az Európai Unió támogatná az energiatakarékos házak építését és a régi épületek felújítását.

A tervek szerint 2050-re minden EU-s otthon energiatakarékos lenne. Ezzel nem csak a fűtésszámla csökken, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

2021. január 1-jétől az EU-ban minden újépítésű háznak nulla vagy ahhoz közelítő energiafelhasználással kell működnie, beleértve a hűtéshez, fűtéshez és a világításhoz használt energiát is. Emellett az unió bevezet egy egységes minősítési rendszert az épületek energiateljesítményére – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Az Európai Parlament képviselői az áprilisi plenáris ülésen szavaznak az új szabályokról, amelyekről előzetesen már megállapodtak a Tanáccsal. A módosítás többek közt kitér az alábbiakra:

  • A régi, energiapazarló épületek felújítására hosszú távú stratégiát kell kidolgozniuk a tagállamoknak. Az új szigeteléssel 2050-re az európai épületek alig fogyaszthatnak majd energiát.
  • Az EU-nak ösztönöznie kell az olyan okostechnológiák használatát, amellyel csökkenthető az energiafogyasztás.
  • A jövőben minden új épület parkolóhelyein elektromos töltőállomásokat kell telepíteni.

„Ezzel a tagállamok kezébe adtuk az eszközöket ahhoz, hogy a jövőben energiatakarékosabb lakásokat és házakat építsenek” – mondta Bendt Bendtsen (néppárti, dán) jelentéstevő.

Az EU-ban fogyasztott energia 40 százalékát fordítjuk az épületeink hűtésére és fűtésére. Az európai házak közel 75 százaléka pazarolja az energiát.

Magyarországon fűtésre, meleg vízre és főzésre használják a háztartási energiafogyasztás 80 százalékát, és a KSH szerint körülbelül 4,4 millió otthon szigetelése nem felel meg a modern elvárásoknak – emlékeztetnek az Európai Parlament sajtósai.