Ambiciózus hosszú távú költségvetés, átláthatóbb nemzetközi csomagküldés, az acélgyártók és az újságírók védelme, a Brexit, az igazságosabb társasági adó, az Europass, az Isztambuli Egyezmény és a szíriai helyzet egyezmény is napirenden volt a héten az Európai Parlamentben.

Költségvetés és az EU jövője

Új saját forrásokat, például uniós környezeti vagy digitális adót vezetne be az EU a 2020 után érvényes hosszú távú költségvetéséhez – fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP). Így az unió olyan új kihívásokkal is szembe tud nézni, mint a bevándorlás, a biztonsági és védelmi ügyek, valamint a klímaváltozás.

A legszegényebb területek, köztük magyar régiók folyamatos támogatását 2020 után is prioritásként kell kezelni. Ezt azért hangsúlyozták a képviselők, mert az Egyesült Királyság kilépése miatt várhatóan szűkösebb lesz a költségvetés.

Az EP szerdán fogadta António Costa portugál miniszterelnököt, aki kijelentette, hogy Portugália támogatja az EU hosszú távú költségvetését és vállalja a magasabb hozzájárulást. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy szorosabb európai együttműködésre van szükség: „nem várhatjuk el, hogy Európa többet adjon nekünk anélkül, hogy mi is többet adnánk Európának”.

Olcsóbb lesz a nemzetközi csomagküldés

Átláthatóbb lesz a nemzetközi csomagküldés gyakorlata, a vásárlók és e-kereskedők ezentúl könnyedén összehasonlíthatják a különböző csomagküldő szolgáltatások árait. Ez serkenti a versenyt és csökkenti az árakat, amely jelenleg a helyi díjszabás akár ötszöröse is lehet. A parlament kedden elfogadott új szabályozása a geo-blokkolás eltörlésével együtt ösztönzi az online vásárlást.

Igazságosabb társasági adó

Egységes társaságiadó-alap bevezetéséről döntöttek a képviselők csütörtökön. Ezzel bezárnák azt a kiskaput, amelyet kihasználva számos multinacionális cég nem ott fizet adót, ahol a nyereséget megtermeli, hanem alacsonyabb adókulcsú országokba mozgatja a profitját. Magyarország egyike a hét leginkább érintett uniós tagállamnak.

Meg kell védeni az európai acélgyártókat

Az Egyesült Államok nemrég bejelentett acél- és alumíniumvámja is napirendre került a héten. A képviselők egy szerdai vitában elsősorban párbeszédre szólították fel az amerikai felet, de amennyiben ez meghiúsulna, úgy készen állnak más eszközöket is bevetni, hogy megvédjék az európai cégeket és munkavállalókat.

Brexit tárgyalások

Az EU és az Egyesült Királyság közti kapcsolatokhoz társulási szerződés lefektetését javasolja a parlament a Brexit utáni időszakra. A szerződés többek közt kitérne a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra, valamint a külügyi és biztonsági együttműködésre. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy harmadik ország még a legszorosabb kapcsolat esetén sem élvezhet olyan jogokat, mint egy uniós tagállam.

Uniós fellépés az újságírók biztonságáért

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása kapcsán uniós vizsgálatra és az Europol bevonására van szükség, és növelni kell az európai újságírók biztonságát – mondták a képviselők a szerdai plenáris ülésen.

Az Isztambuli egyezmény ratifikálása

Magyarország egyike annak a tizenegy tagállamnak, ahol továbbra sem ratifikálták a nők elleni erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli egyezményt. Az Andrus Ansip uniós biztossal folytatott hétfői vitán a képviselők felszólították a fennmaradó tagállamokat, hogy minél hamarabb ratifikálják az Európa Tanács egyezményét.

Felhívták továbbá a figyelmét arra, hogy a vonakodás hátterében az egyezmény és a benne szereplő „gender” szó körüli félreértés és tévedés állhat, ezért arra kérték a bizottságot és a tanácsot, hogy segítsék a tagállamokat a ratifikációban.

Hozzáférhetőbb lesz az Europass

Csütörtökön szavazott a parlament az Europass átalakításáról, akadálymentesítik az online felületet és bevezetnek egy a készségek és képesítések európai szintű összehasonlítására szolgáló adatrendszert. Ezzel szeretnék még több embernek megkönnyíteni a külföldi munkavállalást.

Az Europass a nemzetközi munkavállalás megkönnyítésére jött létre. Bár 2005 indulása óta több mint 100 millió ember vette igénybe, mégis szükség van az átalakítására, mivel túl bonyolult a használata, magyarázta Thomas Mann (néppárti, német) az Europassról szóló jelentés társszerzője.

Hazánkban különösen sikeres a kezdeményezés, az elmúlt tizenkét év alatt több mint 3,5 millió Europass önéletrajzot és 26 ezer nyelvi útlevelet készítettek a magyarok.

Mi változik?

  • A változtatások egyik fő célja, hogy az Europasst több ember, különösen a fogyatékossággal élők számára is hozzáférhetővé tegyék. A képviselők ehhez az online platform technikai átalakítását, digitális akadálymentesítését javasolják.
  • Emellett az eddig elérhető dokumentumtípusok (önéletrajz, nyelvi útlevél, mobilitási igazolvány, oklevélmelléklet, bizonyítvány-kiegészítő) mellett további elemeket is bevezetnek. Ilyen az új e-portfólió és az úgynevezett digitális készségintelligencia adatbázis.
  • Az e-portfólió célja, hogy egy helyen gyűjtse össze a munkavállaló összes fontos dokumentumát. „Ez olyan, mint egy elektronikus aktatáska, ahol mindent megtalálhatunk egy helyen, amire szükségünk van” – magyarázta Svetoslav Malinov (néppárti, bolgár), az Europass-jelentés társszerzője.
  • A digitális készségintelligencia adatrendszerrel a toborzást könnyítenék meg. Ezzel az adatbázissal az egész EU-ban átláthatóbbá tennék, mit takarnak a különböző készségek és képesítések.
  • Természetesen az online platform biztosítja a személyes adatok védelmét.

Vita a bizottság feddhetetlenségéről

Az EP-képviselők aggályosnak tartják Martin Selmayr bizottsági főtitkár kinevezését. Az intézmény átláthatóságáról, feddhetetlenségéről és elszámoltathatóságáról vitáztak Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztossal hétfőn. A parlament megszavazta, hogy a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság vizsgálja az ügyet.

Állásfoglalás a szíriai helyzetről

A parlament csütörtökön elfogadta a szíriai helyzetre vonatkozó állásfoglalást és felszólította a szíriai rezsimet és szövetségeseit, hogy szüntessék meg a civil áldozatokkal járó harcokat a lázadók által felügyelt Kelet-Gútában és engedjék be a humanitárius szervezeteket a területre.

Európai Parlament