Az első negyedév során kerülhet forgalomba az új, kétéves futamidejű lakossági állampapír. Tavaly több mint 1500 milliárd forinttal nőtt a teljes állomány.

Az idei első negyedévben kerül piacra az új, kétéves futamidejű lakossági állampapír, amelynek részletein jelenleg is dolgoznak – közölte a Magyar Időkkel az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK várakozása szerint az értékpapírszámlára vásárolható kétéves kötvény futamidejét tekintve hiánypótló lesz a lakossági állampapír-palettán. A lakosság nagy része elsősorban a váratlan kiadásokra tesz félre, ezért egy évig terjedő időkeretben gondolkozik.

– Úgy véljük, hogy azok a kisbefektetők, akik eddig nem fektettek hosszú futamidejű kötvényekbe, szívesen veszik, hogy adott lesz egy kicsit rövidebb és vonzó hozamú, rögzített futamidejű megtakarítási lehetőség, így akár az egyéves befektetés helyett is választhatják ezt a terméket – jelezték.

A kétéves futamidejű állampapír jól illeszkedik ahhoz az állami szándékhoz, hogy az adósság állományában nőjön a minél hosszabb futamidejű értékpapírok súlya a lakossági megtakarítóknál is, ezzel is erősítve a finanszírozás stabilitását.

Az ÁKK legújabb összesítése szerint eddig példátlan mértékben, 1550,5 milliárd forinttal nőtt a lakossági forintállampapírok állománya 2016-ban. A teljes mennyiség 5067,8 milliárd forintot ért el az év végére, amely az euróalapú Pemákkal együtt meghaladja az 5200 milliárd forintot.