Ha a munkáltató maga gondoskodik a védőoltásról dolgozói részére, azt adómentesen teheti – hívják fel a figyelmet a Mazars szakemberei.

Hamarosan itt az év vége, egyre fagyosabb napok köszöntenek ránk, a hideggel együtt pedig érkezik a menetrendszerű influenzaszezon is – írják friss adóhírlevelükben a Mazars szakemberei. A tömeges munkaerő-kiesés komoly probléma a vállalatok életében, nehéz fenntartani a munkavégzés folytonosságát, tartani a kitűzött határidőket, időben és megfelelő minőségben teljesíteni a megrendeléseket, elkerülni az esetleges bevételcsökkenést. A munkavállalók túlterhelése emellett kimerüléshez vezet, ami megnöveli a további megbetegedések valószínűségét.

Természetesen ezzel a dolgozók sem járnak jól, a betegség okozta kellemetlenségek mellett a betegszabadság, illetve a táppénz idejére alacsonyabb jövedelem illeti meg őket. Mégis mit tehetünk munkáltatóként dolgozóink egészségmegőrzése érdekében? A híradások minden évben felhívják a figyelmet az influenza elleni védőoltás fontosságára, hiszen ebben az időszakban könnyen megfertőződhetünk, illetve azok, akik valamilyen betegséggel küzdenek, az influenza szezont nehezebben tudják megbetegedés nélkül átvészelni.

A jótékony hatások mellett további előny a munkáltató számára, hogy amennyiben maga gondoskodik a védőoltásról dolgozói részére, azt adómentesen teheti. Nem merül fel személyi jövedelemadó-, illetve járulékfizetési kötelezettség sem a védőoltás biztosítása, sem a védőoltás helyi beadatása kapcsán. Utóbbi többek közt azért is előnyös mind a munkáltató-, mind a dolgozó számára, hiszen nem eredményez jelentős munkaidő-kiesést. Áfa szempontból az oltóanyag beszerzése után előzetesen felszámított adó nem helyezhető levonásba, azonban beadatása – éppen ezért – nem keletkeztet további áfa fizetési kötelezettséget a cég számára. További előny, hogy a védőoltás nem csak a dolgozók, hanem hozzátartozóik számára is adómentesen biztosítható.

Habár az idei évben nagy várakozás övezte a munkáltató által adómentesen biztosítható egészségügyi ellátások megjelenését, az őszi adócsomag végül hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó rendelkezést.

Aggodalomra azonban semmi ok, a védőoltások adómentes biztosítását nem érintették a törvénymódosítások, emellett az üzemorvosi ellátás köztehermentes megítélése sem módosult. A béren kívüli juttatások köre ugyan 2017-től némileg szűkülni fog, a Széchényi Pihenőkártya kedvezményes adózása azonban ebben nem érintett, így a szabadidő zsebbe juttatott összegekkel mérsékelt közterhek mellett járulhatunk hozzá dolgozóink jobb közérzetéhez.

Érdemes tehát a prevenciót választani, munkáltatóként felhívni a dolgozók figyelmét az ingyenes védőoltás lehetőségére, munkavállalóként pedig az egészségmegőrzést választani, és nyugodt körülmények között készülni a közeledő ünnepekre – javasolja a Mazars.