A Facebook korábbi biztonsági szakembere érdekes dolgokat mesélt el az amerikai CNBC-nek. Többek között azt, hogy a közösségi portál biztonsági csapata lenyomozhatja privát üzeneteinket és tartózkodási helyünket, ha szerintük veszélyt jelentünk rájuk.

A Facebook folyamatosan monitorozza és követi azon felhasználók mozgását, akiket a cég biztonsági csapata a közösségi oldal dolgozóira és irodáira nézve potenciális fenyegetésként értékel – számolt be az amerikai CNBC portál. A lokációkövetésre a vállalat a különböző alkalmazásait használja fel, de az is előfordulhat, hogy a privát üzeneteinkbe is belekukkantanak, ha az applikációkból nem tudnak elég pontos adatokat kinyerni.

A legnagyobb közösségi portál biztonsági csapata 2008 óta végez ilyen jellegű megfigyeléseket, a lista hetente frissül a potenciálisan veszélyt jelentő felhasználókról és tulajdonképpen nem is túl nehéz felkerülni a fekete listára, elég ha csak fenyegetőnek vélt bejegyzést, kommentet, vagy üzenetet írunk. Ráadásul a fenyegetésnek nem is kell meghatározott személy vagy éppen a Facebook ellen irányulnia, egy-egy általános érvényű fenyegető jellegű megnyilvánulással is könnyedén a Be On the Lookout névre keresztelt névsorban találhatja magát a felhasználó.

Ha pedig a felhasználó felkerült a listára, a Facebook biztonsági csapatának néhány kattintásába kerül lecsekkolnia nevét, fényképét, általános lokációját és egy rövid leírást, hogy miért is került a delikvens a névsorba. A listázás gyakorlatáról a közösségi portál egyik volt biztonsági szakembere beszélt a CNBC-nek, aki egy nagyjából egy évvel ezelőtti esetet fel is hozott példaként. A szakember arról számolt be, hogy egy felhasználó nyílt fenyegetést tett közzé az oldalon, amelyben annyit írt, hogy holnap mindenki megfizet a Facebook egyik meg nem nevezett európai irodájában. A biztonsági csapat észlelte a bejegyzést, ellenőrizte a felhasználó adatait, majd miután megállapították, hogy ugyanabban az országban él, mint ahol a fenyegetett iroda is működik, értesítették a helyi hatóságokat, ők maguk pedig a fenyegető által használt alkalmazásokon keresztül elkezdték követni a felhasználó mozgását.

A fenyegetőnek minősített bejegyzésnek egyébként nem is kell fröcsögnie a gyűlölettől, akár úgy is felkerülhet valaki a listára, hogy a Facebook-vezér Mark Zuckerberg, vagy a vezérigazgató-helyettes Sheryl Sandberg profilján közzétett kontent alá egy ‘fuck Mark Zuckerberg/Sheryl Sandberg’ mondatot kommentel, de a ‘fuck Facebook’ is elegendő ahhoz, hogy felkerüljünk a listára.

Ami ennél is durvább, hogy ha valakit kirúgnak a Facebook-tól, akkor bizonyos esetekben a volt kollégák kérik a biztonsági csapatot arra, hogy kövessék a kirúgott személyt, például akkor, ha az elbocsátott alkalmazott láthatóan nehezen viseli, hogy nem hosszabbították meg a szerződését. A lokációkövetéshez egyébként csak akkor folyamodik a Facebook, ha egy ellenük irányuló fenyegetés térben és időben nagyon specifikus, de akkor is beindul a követés, ha a fenyegető olyan személy, aki rendszeresen részt vesz Facebookos rendezvényeken.