Az agrártárca vagyonkezelésébe tartozó 22 állami erdészeti társaság adózott eredménye az árbevételüknél jobban nőtt tavaly.

A Zalaerdő Zrt., a Nyírerdő Zrt. és a Sefag Zrt. volt 2016-ban a három legnagyobb eredményt elérő állami erdészet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által felügyelt erdőgazdaságok közül.

A három cég együtt a huszonkét erdőtársaság adózott eredményének 47 százalékát hozta össze, miközben árbevételük csupán az összes 24 százalékát tette ki – írja a Világgazdaság.

Az agrártárca 2014 júliusa óta gyakorolja a tulajdonosi jogokat 22 állami erdészeti társaság felett. A társaságok 1,083 millió hektáron gazdálkodnak, amelyből 956 ezer hektár az erdőművelési ágba tartozik.

Az FM több stratégiai célt is meghatározott a vagyonkezelésében lévő erdészeti cégeknek. Ilyen például az ökológiai értékük és a stabilitásuk, valamint a maximális hozamtermelő képességük folyamatos fenntartása és gyarapítása, a fenntartható erdőgazdálkodás megteremtése – közölte az agrártárca a lap érdeklődésére.

Az FM hangsúlyozta, hogy a fakitermelést az üzemtervek maximális betartása mellett folytatják, illetve hogy a társaságok gazdálkodásuk során kiemelt figyelmet fordítanak a természet- és környezetvédelmi feladatok ellátására.

A minisztérium ugyanakkor nem közölte, milyen konkrét eredménytervet írt elő erdőgazdaságai számára. Csupán annyit válaszoltak, hogy az üzleti tervek elfogadásakor „szakszerű, fenntartható, az erdő hármas funkcióját szem előtt tartó és eredményes erdőgazdálkodást vár el”.