A hiányszakma „olimpiai bajnokai” is bemutatkoztak a Construmán.

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség szervezésében, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum közreműködésével két szakgimnázium tanulói és pedagógusai is ott vannak a Construma Nemzetközi Szakkiállításon, amelynek vezető témája az építőiparban tapasztalható szakemberhiány.

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén és mára égetővé vált. Az asztalos-, kárpitos- és varrómesterséget magas szinten művelő szakemberek kiöregedtek, nyugdíjba mennek, az utánpótlás nem megfelelő mértékű. A fiatalok körében annak ellenére nem népszerűek a faipari szakmák, hogy kimondottan jól jövedelmeznek és változatos szakmai kihívásokat kínálnak. Ezek nem szalagmunkák, sok örömet nyújtanak és a szó legnemesebb értelmében igazi hivatássá tudnak válni. 

„Fától a Bútorig”

A Bútorszövetség a három éve elindított Wood Like brandet idén aktuális tartalommal töltötte meg, és a Construma kiemelt témájának, a szakképzés népszerűsítésének szolgálatába állította, „Fától a Bútorig” szlogennel. A fa- és bútoripari szakmák vonzóvá tétele érdekében a Wood Like logó égisze alatt látványos installáció és workshopok várták elsősorban a pályaválasztás előtt állókat és szüleiket, illetve mindazokat, akiket vonz a fával való munka varázsa.

„Könnyű a mesterség annak, aki tudja”

A „Könnyű a mesterség annak, aki tudja” elnevezésű kerekasztal-beszélgetés apropója a fa- és bútoripari életpályamodell volt. Bazsó Ferenc építész, bútortervező, faipari szakoktató (MOME), Hidas Mátyás ügyvezető (Stulwerk Kft.), Király Adrienn designer, Szrnka Pál mérnök-közgazdász (LignoArt Kft.), Wilheim Gábor ügyvezető igazgató (Kanizsa Trend Kft.) vallottak szakmaszeretetükről.

WordSkills bemutatók

A szintén folyamatos WorldSkills bemutatókon a nemzetközi sikereket elért diákok szaktudásából is ízelítőt kapott a közönség, amely a fővárosi szakgimnáziumok vizsgamunkáit is megcsodálhatta egy mini tárlat keretében. A fával való foglalatosság szépségeit a budapesti Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium, valamint a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium tanulói és pedagógusai hozták testközelbe az érdeklődőknek.

Elismerés a BKIK-nak

A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség a Magyar Bútor Nagykövete címet adományozta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, elismerve ezzel az intézmény tevékenységét, amelyet a magyar faipar érdekében a Wood Like projektben tanúsított.

Így látták a résztvevők

Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) elnöke: „A hazai bútoripar jövőjét tekintve komoly aggodalommal tölt el, hogy 10 éven belül a szakemberek száma 30 százalékkal fog csökkenni, vagy azért mert a szakmunkások pályaelhagyókká lesznek, elszívják őket a nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező és jobban támogatott ágazatok (például az autóipar), vagy – különösen a dunántúli területekről – átigazolnak Ausztriába, Szlovéniába. Esetleg éppen azért nem lesz munkáskéz, mert a nagy tudású, idős szakmunkások nyugdíjba mennek. És akkor még a szürkegazdaságot nem is említettem. A folyamat 8–10 éve kezdődött, tapasztalataim szerint 100 emberből 20 marad a faiparban. Asztalosból, kárpitosból, szabászból és varróból gyakorlatilag bármennyi szakembert fel tudna szívni az ágazat. Amit kínálunk a fiatal munkavállalóknak, a hosszú távú jövő. A bútoriparban számos olyan munkafolyamat van, amelyet nem lehet automatizálni, és magas szintű kézműves tudást igényel. Másodszor: igazán változatos munkát, hiszen nem futószalag mellett kell dolgozni, naponta többféle bútortípust gyártunk. Harmadszor: versenyképes fizetést, mivel egy jó kárpitos nálunk akár nettó 300 ezer forintot is meg tud keresni.”

Zsankó László festőművész, tanár, művészeti munkaközösség vezető, Budapesti Komplex SzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma: „Iskolánk Magyarország első faipari szakképző intézménye. 2018-ban ünnepeljük megalapításának 135. évfordulóját. Eredményesen oktatunk faipari technikusokat, dekoratőröket és lakberendezőket, akik elhelyezkedési gondok nélkül azonnal munkába állhatnak vagy egyetemen folytathatják tanulmányaikat. Diákjaink minden évben dobogós helyeken végeznek az országos szakmai tanulmányi versenyeken (Szakmai Érettségi Tárgyak Verseny, SZKTV – Szakma Kiváló Tanulója Verseny). Komoly verseny folyik nálunk azért a lehetőségért, hogy az „alma matert” képviselhessék kiállításokon, illetve kreatív standokat vezethessenek. Külön iskolai válogatókat szervezünk azoknak, akik szakmailag alkalmasak arra, hogy nemzetközi versenyeken – EuroSkills, WorldSkills – megmérettethessék tudásukat. Iskolánk és képzéseink nagy sikerének tartjuk, hogy gyerekeink szülei és olykor nagyszülei is iskolánkban tanultak, tehát elmondhatjuk, hogy asztalos dinasztiákat neveltünk.”

Katona Kristóf, a Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium tanulója: „Édesapám is asztalos. Kiskorom óta én is ezzel foglalkozom. Természetes volt, hogy ide jövök. 3 éves korom óta járok ki a műhelybe, sosem voltam kitiltva onnan. Remélem, a fiam is folytatja a hagyományt.”

Kirschner Zita szakmai tanár, Budai Középiskola: „A 9–11. évfolyam nyolc osztályából válogattuk ki a Construmán résztvevőket. A gyerekek kis csoportban projekt feladatokként végeznek kutatómunkát. Vagy egy kiállítót választanak ki és annak mutatják be a termékpalettáját, részletezve a kiállításon való megjelenésének konkrétumait adott marketing szempontok szerint, vagy egy terméket vesznek górcső alá, s követik végig a különböző kiállítók kínálatában.”

Quitt László, a BKIK Oktatási Osztályának pályaorientációs munkatársa:„A budai középiskolások nagyon lelkesek, két előadást is meghallgattak. Az egyik témája az önéletrajz írásának módszereiről, hiszen az érdeklődési kör megjelölésével – hogy ők maguknak tudják megfogalmazni, mit is szeretnének – a legtöbb esetben önéletrajzot kell beadni, ha valaki állást keres. Ennek a technikáit az építőiparban járatos, szakképzett munkáltatók által összeállított grémium megfogalmazta menet szerint oktatják. Például, hogy mire lehet használni a Facebookot, miként lehet kapcsolatokat építeni a közösségi háló segítségével, hogyan lehet munkát keresni és találni. Az asztalosok standjánál nagy volt a nyüzsgés. Annyi gyerek kíváncsi rájuk, hogy nem lehetett odaférni hozzájuk. Kézműves dolgokkal varázsolták el a közönséget. Találkoztam zsámbéki középiskolásokkal is, volt egy általános iskola is kint, valamint közel 50 gyerek egy budai középiskolából, aki érettségi utáni szakképzés iránt érdeklődött.”

Kiss Zsuzsanna, a BKIK Kézműipari Tagozat titkára: „Az idősebb és a fiatal generáció is mesélt a Bútorszövetség kerekasztal-beszélgetésén az élményeiről. A MOME-n tavaly végzett Király Adrienn friss tapasztalataiba adott betekintést. Végzett bútortervezőként beiratkozott a Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumba azért, hogy az alapszakmát is megtanulja. Ő nem akar gyártó lenni, tervező lesz, de ahhoz, hogy megfelelően tudjon kommunikálni a kivitelezőkkel, hogy jó szakember váljon belőle, hiányzott még egy „keze”, amit ezzel az alapképzéssel megszerez. Olyan megszólalója is volt a kerekasztalnak, aki szintén „kozmás” volt, majd viszonylag sokáig dolgozott a szakmában és ezt követően ment egyetemre – azóta már oktató. A harmadik előadónak elképesztő projektjei vannak szerte a világban Miamitól Ausztráliáig. Hidas Mátyás, akit az asztalosok doyen-jeként mutattak be, felelevenítette a kezdeteket. Minden megszólaló azt hangsúlyozta, hogy csak úgy lehet igazán érvényesülni és jót csinálni a szakmában, ha annak minden mozzanatát ismerjük. Az eszközöket, azok használatának titkos fogásait. Csak a műhelyben sajátítható el a tudás az illatokat érezve, a folyamatokon végigmenve, hogy pontos ismeret legyen arról, ki mivel foglalkozik, kitől mit lehet kérni, mik a képességei annak, aki azon a részlegen dolgozik.”