Idén januárban a 2017 végi történelmi csúcsához képest is emelkedett a GKI konjunktúraindexe. Ez az üzleti várakozások minimális javulásának és a fogyasztóiak némi romlásának eredője. A cégek a bővülés fő akadályának a munkaerő-hiányt tekintik.

Az üzleti bizalmi index januárban csak hibahatáron belül javult, de így is új historikus csúcsára került – derül a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérésből. Ez a szolgáltató cégek minden korábbinál nagyobb optimizmusának a következménye, az ipari és építőipari várakozások ugyanis gyakorlatilag nem változtak, a kereskedelmiek pedig kissé romlottak.

Az ipari bizalmi index hibahatáron belül romlott tavaly év végéhez képest. A termelési színvonal és kilátások, valamint a rendelésállomány – kivéve az exportét – megítélése pesszimistább lett, a készleteké viszont sokat javult. A kapacitáskihasználás visszatért a válság előtti szintre. Az építőipari bizalmi index decemberi csúcsához képest lényegében nem változott.

Januárban erősödött az előző háromhavi termeléssel való elégedettség, a rendelésállományok minősítése viszont kissé romlott. Ugyanakkor a szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza példátlanul magas, az építőipar egészében 6,2 hónap. A kereskedelmi bizalmi index a decemberi lassú emelkedés után januárban hasonló mértékben csökkent, ezzel együtt az elmúlt közel négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetejéhez áll közel.

Az eladási pozíció és a készletszint megítélése romlott, míg a rendeléseké érezhetően javult. A szolgáltatói bizalmi index növekedéssel kezdte az évet. A forgalmi várakozások kedvezőbbek lettek, az üzletment megítélése stagnált. A cégek kapacitáskihasználása magas (90 százalék) volt.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével javult, kissé emelkedett viszont a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A vállalatok szerint a bővülés fő akadálya a munkaerő-hiány. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült decemberhez képest, az utóbbiakon belül azonban nem csökent az áremelésre készülő cégek aránya.

A kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél nem változott az árváltoztatási szándék, minimálisan erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság várható helyzetéről alkotott vélemény a kereskedelem és a lakosság kivételével – ahol de-cemberben volt jelentős pozitív változás – minden ágazatban érezhetően kedvezőbb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban – a decemberi jelentős emelkedést követően -kissé csökkent. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket legutóbb 2006 áprilisában látták a mostaninál kedvezőbbnek, megtakarítási valamint nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlására való hajlandóságuk viszont kissé romlott.