A moszkvai városi bíróság jogerősen elrendelte Mihail Hodorkovszkij letartóztatását. A döntés után az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezi a volt olajmágnás elleni nemzetközi körözés kiadását.

December 23-án egy moszkvai kerületi bíróság elrendelte Mihail Hodorkovszkij letartóztatását, az ítélet ellen a volt olajmágnás jogi képviselője fellebbezett. Szerdán a moszkvai városi bíróság helyben hagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A Londonban élő volt olajmágnást azzal gyanúsítják, hogy szerepe volt a nyeftyejuganszki polgármester, Vlagyimir Petuhov 1998-as meggyilkolásában, illetve gyilkossági kísérleteket szervezett Jevgenyij Ribin, a konkurens East Petroleum Handelsgas GmbH ügyvezetője ellen.

Hodorkovszkij az orosz államfő legnagyobb politikai ellenlábasa. Tíz évet raboskodott börtönben, majd a Putyin által elrendelt amnesztiával, a szocsi téli olimpia előtt szabadult 2013-ban. Azóta Londonban és Svájcban él. Az ügyről annyit mondott, hogy ahhoz semmi köze, ráadásul 2007-ben azt le is zárták. Az ügyészség szerint viszont olyan bizonyítékokhoz jutottak, amelyek megalapozzák a perfelvételt.