Bár általánosságban továbbra is él a létszámkorlátozás az adóhivatalnál, bizonyos esetekben új embereket is felvesznek, főként jogászokat, közgazdászokat, vámügyi szakembereket és informatikához értő munkavállalókat keres a szervezet.

Az állomány képzettsége már csak azért is fontos, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezermilliárdok megérkezéséről gondoskodik minden évben – mondta a Magyar Időknek Tállai András, az adóhatóság vezetője. Az öt legnagyobb adótípusból – a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból, a személyi jövedelemadóból és az áfából -idén kilenc hónap alatt több mint 8400 milliárd forint érkezett az államkincstárhoz.Az időszakos összeg tavaly 250 milliárddal volt kisebb, két éve, 2015 első kilenc hónapjához képest pedig több mint hétszázmilliárdos a növekedés.

A jól képzett új munkavállalóknak a közkasszát megkárosító pénzügyi bűncselekmények felderítésében lehet később szerepük, de közreműködhetnek idővel a nemzetközi nagyvállalatok pénzmozgásainak ellenőrzésében vagy a pénzmosások megakasztásában. Tállai András kiemelte: néhány éve 23 ezer körül mozgott a szervezet munkavállalóinak létszáma, jelenleg közel 19 ezren dolgoznak a NAV kötelékében. A szervezet egyre több feladatot lát el folyamatosan apadó létszámmal. Ez pedig leginkább úgy lehetséges, hogymind több területen alkalmazza a hatóság a különféle elektronikus megoldásokat,miközben a munka hatékony megszervezése is a legfontosabb tényezők egyikévé vált.

Az online pénztárgépek és az áruforgalmat ellenőrző elektronikus rendszer, az ekáer mellett a jövő év közepén megkezdi működését az online számlázás szisztémája is. Eközben az adóhatósági szolgáltatások köre is bővül, folyamatosan szélesedik például azoknak az adófizetőknek a tábora, akik helyett a NAV készíti el bizonyos adótípusról a bevallást. Az új teendők új hozzáállást, új szemléletet követelnek meg, alkalomadtán pedig új embereket is – fogalmazott Tállai András. (MTI)