Szlovákia nem túlzottan orosz-párti, de azt sem lehet róla elmondani, hogy nagyon Nyugat-orientált lenne – derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Szlovák Atlanti Bizottság és a Közép-európai Politikai Intézet készített.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az európai uniós tagság támogatottsága a korábbi 2010-ben mért 68 százalékról 52 százalékra esett vissza. A legjelentősebb támogatottsága a lakosság körében a Visegrádi 4-ek csoportosulásában való szlovák tagságnak van – írja a hirek.sk.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország négyoldalú együttműködését a szlovákiai lakosság 63 százaléka támogatja. A felmérésben részt vevők válaszai szerint a legnagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező nemzetközi szervezetek sorában a V4-eket az Európai Unió követi, amely támogatottsága mintegy negyedével esett vissza.

A felmérésben szereplő szervezetek közül az ENSZ támogatottsága 51,1 százalékos volt, a legkevesebben pedig a NATO-t támogatják.

A NATO iránti elkötelezettség  30 százalék körül mozog. Egyben a megkérdezettek több mint 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy amennyiben egy szövetséges államot támadás ér, Szlovákiának fel kell lépnie annak védelmében.