A mexikói-amerikai határ közelében található hírhedt börtönbe szállították Mexikó legismertebb drogbáróját. Joaquín Guzmán aligha bánkódik, hogy éppen ide került.

Az amerikai drogellenes szolgálat egyik volt vezetője szerint érthetetlen, hogy miért éppen az amerikai határ közelében található 9-es számú börtönbe vitték át a Köpcös gúnynevű Guzmánt. Ez az országrész ugyanis a drogbáró felségterülete, rengeteg a híve, így könnyen elképzelhető, hogy újabb szökést készítenek elő.

A mexikói hatóságok nem indokolták a lépést, nem hivatalosan is csak annyit tudni, hogy változatlanul napi 24 órás őrizet és videómegfigyelés alatt tartják a férfit, aki eddig már többször lelépett a börtönökből. Legutóbb például másfél kilométeres alagút vezetett a zárkájának közeléből a szabadba.

Sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy így készítik elő az elítélt átadását az Egyesült Államoknak, mexikói részről azonban határozottan cáfolták az információkat. Ha meg is kezdődne a jogi procedúra, az minimum egy évig tartana.

A 9-es számú fegyintézet egyébként Mexikó legrosszabb börtöne, a legmagasabb 10-es besoroláshoz képest 6,63-as osztályzatot kapott. Guzmán korábbi börtöne 7,6-es besorolású intézmény volt.

A Köpcös a világ jelenlegi első számú gengsztere, előszeretettel hívják a mexikói Al Caponénak. Az úgynevezett Sinaola-klán főnöke, a börtönben is fejedelmi módon él. Vagyonát fel sem merték becsülni, de sok száz milliárd dolláros piac felett uralkodik Észak-Amerikától Európán át Ausztráliáig.