Food Truck Show, Jazztavasz, Óbuda napja, Dunai Regatta, Európa nap: a hét eseményeiből válogattunk.

Május 3-7. Beethoven Budán Fesztivál (Budapest)

Egy hónappal első szimfóniájának bécsi bemutatóját követően az amúgy otthonülő Ludwig von Beethoven a Várszínházban adott kamarahangversenyt. Ezért döntött úgy a Budavári Önkormányzat a budavári fellépés 200. évfordulóján, hogy helyreállítja a háborúban elpusztult emléktáblát a Várszínház falán és minden évben azon a helyen és napon emlékhangversennyel idézi fel Beethoven géniuszának emlékét. A koncert az évek alatt fesztivállá nőtte ki magát.

Május 4-6. Jazztavasz (Budapest)

Három elbűvölő jazzdíva, pályájuknak három különböző állomásán az idei Jazztavasz programjában. A feltörekvő fiatal reménység, a csodaszép hangú Kandace Springs a jazzklasszikusok, a soul és a pop határmezsgyéjén mozog magától értetődő természetességgel. A már fiatalon befutott, előadóként és szerzőként is sikeres, jamaikai gyökerű brit énekesnő, Zara McFarlane különleges karizmáját és rendkívül eredeti szerzeményeit is megvillantja budapesti koncertjén. Mellettük egy olyan énekesnő is fellép az üdítő májusi jazzkavalkádon, aki már több évtizede van a csúcson: a kétszeres Grammy-díjas, összetéveszthetetlen hangszínű amerikai előadó, Cassandra Wilson szereplése is felejthetetlen élményt ígér a műfaj kedvelőinek.

Május 4-6. Alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapok (Hódmezővásárhely)

A kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált, melyet a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervez kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében.

Május 5-6. Óbuda napja (Budapest)

Látogasson el a III. kerület legjelentősebb kulturális és szórakoztató eseményére, Óbuda Napjára. Itt egyszerre találkozhat a történelmi nevezetességekkel, gasztronómiai különlegességekkel, a helyben működő civil szervezetek képviselőivel, a kerület életében fontos szerepet vállaló lokálpatriótákkal, a helyben élők közösségeivel, s általuk talán a válasszal is.

Május 5-7. Food Truck Show (Budapest)

Idén tavasszal negyedik alkalommal rendezik meg a Food Truck Showt Budapesten a Kincsem Parkban. A gasztrofesztivál elsődleges célja, hogy egy időben és helyen mutassa be a legjobb, minőségi ételeket, italokat kínáló, vendéglátó járműveket. A guruló gasztronómia legjobbjai mellett lóversenyfutamok, agárversenyek, gyerekprogramok, zenekarok, utcazenészek szórakoztatják majd a kilátogatókat. Szeptemberben is megismétlődik majd a gasztronómiai program egy nemzetközi lóversennyel társítva.

Május 5-7. Bor-mámor-Pécs (Pécs)

Ízek, illatok, tájak, hangulatok – merítés a legjobb borászatokból, sajtokból, pálinkákból, kézműves termékekből. Az idei fesztivál különlegessége, hogy déli szomszédaink gazdag gasztronómiai különlegességeinek legjava is megjelenik a kínálatban. Mindezt igényes könnyű- és világzenei koncertek teszik még színesebbé. A gasztronómiai program kiegészül a hagyományos Fűszerünneppel, és a minden eddiginél extrémebb Extrém Grill Bajnoksággal!

Május 6-7. Dunai Regatta (Budapest)

Idén 18 magyar egyetem részvételével alakul át sportfesztivállá a Műegyetem rakpart, ahol a sárkányhajós és evezős csapatok a parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületéig versenyeznek. A nyolcasokban profi evezősök ülnek, míg a sárkányhajókat olyan amatőr főiskolai és egyetemi hallgatók töltik meg, akik szívesen vesznek részt egy izgalmas versenyben, és lesznek részesei egy jó hangulatú, bulis felkészülési időszaknak. A rakpartra a szurkoló csapatok hozzák el a Regatta-élményt: saját egyetemeik színeiben, haveri körré verbuválódva pörgetik a bulit a verseny közben és a fesztiválozás alatt is. 

A szárazföldön ezalatt a legfelkészültebb cheerleader csapatok látványos show kíséretében versenyeznek, sőt bemutatkoznak izgalmas extrém sportok is, amelyeket minden vállalkozó szellemű kipróbálhat, aki szeretné egy nagy adrenalin-boostal indítani a nyárelőt. A sportfesztivál egyik alappillére a zene és a koncertélmény – napközben a Sound of the University tehetségkutató utolsó fordulója dübörög, majd a sportversenyek végeztével a hajnalig tartó bulizásé a főszerep. Haverok, buli, koncert és fesztivál feeling söpör végig a Rakparton – ismert zenekarok, populáris DJ-k és a legjobbfej arcok gondoskodnak róla, hogy maradandó élményekkel startoljon a fesztiválszezon.

Május 7. Európa nap (Budapest)

A Szabadság téren egész nap uniós információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, fotókiállítással, karierrbörzével, kvízekkel és különféle játékokkal várják a látogatókat. És természetesen lesznek koncertek is. Fellép többek között a Romano Drom, Henri Gonzo & Perez Dániel (Fran Palermo), a Pannonia Allstars Ska Orchestra és Caramel. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: óriás társasjáték, ugrálóvár, alkotósarok, interaktív mesejáték, és meghallgathatják a Rutkai Bori Banda, a Hahó Zenekar és Mintapinty koncertjét.