Csaknem hétszeresére emelkedett az ipari paradicsom hazai termőterülete az elmúlt években. A 2010-es évek elején a megszűnés szélén lévő ágazatban ma már biztos piaca van a terménynek.

A megszűnés széléről éledt újjá az elmúlt két-három évben a hazai ipariparadicsom-termesztés. Míg a 2012-es, mélypontnak számító évben alig 210 hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével a gazdálkodók, tavaly már elérte az 1400 hektárt a termőterülete.

Mindez a betakarított mennyiséget tekintve még szembetűnőbb: míg 2010–2012-ben 16 ezer tonna volt a teljes ipariparadicsom-termelés, tavaly 120-125 ezer tonna került a feldolgozókhoz, amit a várakozások szerint idén is teljesíteni tudnak a termelők – írja a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke szerint a pozitív tendencia egyértelműen a piaci kereslettel és az elmúlt évek feldolgozóipari fejlesztéseivel hozható összefüggésbe.

Az Univer tavaly átadott beruházásának eredményeképpen 70 ezer tonnáról 125 ezerre nőtt a feldolgozott paradicsom mennyisége.