​Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány kérését, amely jelentős adócsökkenést és egyszerűsítést biztosíthat.

Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be szerdán, aki elmondta, az uniós döntés értelmében akár már jövőre 12 millió forintra emelkedhet az alanyi áfamentesség jelenleg 8 millió forintos éves határa a legkisebb vállalkozások esetében. Ez az összeg megegyezik a kisadózó vállalkozások kedvezményes adózási határával, ami szintén évi tizenkétmillió forint, a változás pedig több mint kétszázezer vállalkozónak jelentene könnyebbséget.

Varga Mihály hozzátette, a bevételi értékhatár emelése a katát választó kisvállalkozások adminisztrációját is tovább csökkenti, a 12 millió forintos alanyi áfamentesség ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintetteknek nem kell áfabevallást kitölteniük, vagyis egy évben egy alkalommal, 10-15 perc alatt letudhatják a hatósággal szembeni elszámolási kötelezettségüket – írja a Blogstar.hu.

A pénzügyminiszter szerint uniószerte is példaértékű lehet a magyarországi kisvállalkozók ügyfélbarát és egyszerűsített adózása. A a kormány célja az, hogy egységes és a lehető legnagyobb megtakarítással járó adózást biztosítsa a legkisebb vállalkozásoknak. Ez a törekvés összecseng a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező adótanácsadó cégek, illetve szervezetek javaslatával is, amelyet a szeptemberi Adó-Tanácskozáson fogalmaztak meg a szakemberek.

(Fotó: Piaxabay)