Az erős közbeszerzési verseny azért fontos, mert a köz érdeke ma már fokozottan az, hogy fair és átlátható eljárásban, versenyben válasszák ki az állami szereplők szerződő partnereiket” – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Közbeszerzési Hatóság „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” című, Budapesten rendezett nemzetközi konferenciáján.

A magyar Közbeszerzési Hatóság Európában is egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések megfelelő teljesítését is ellenőrzi. A jó gyakorlat, melyet több európai ország társszervezete is beépítene saját ellenőrzési repertoárjába, erős eszközt jelent a közpénzek átlátható felhasználásának biztosításában – hangsúlyozta Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a szervezet „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” elnevezésű, Budapesten rendezett nemzetközi konferenciáján.

A Közbeszerzési Hatóság feladata, hogy biztosítsa a hazai közpénzek felhasználásának átláthatóságát, az eljárások jogszerűségét, illetve a minél szélesebb körű versenyt a közbeszerzéseken. Mindezek érdekében a Hatóság kiemelten fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatcsere és tudásmegosztás erősítését.

Éppen ezért „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” címmel Magyarország V4-es elnöksége keretében idén ősszel immár második alkalommal rendezett a Hatóság nemzetközi konferenciát, mely jelentős érdeklődés mellett, 250 hazai és külföldi közbeszerzési szakember részvételével zajlott Budapesten. A konferencián az Európai Bizottság több szakembere mellett előadást tartott Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia társszervezeteinek vezető képviselője is.

Korrupcióellenes harc: fokozódó hatékonyság

„A Közbeszerzési Hatóság fontos célkitűzése, hogy biztosítsa a közbeszerzések tisztaságát és harcoljon a korrupció ellen. Ennek érdekében újabb és újabb innovatív eszközöket alkalmazunk, illetve fokozzuk ellenőrzési tevékenységünk hatékonyságát. Eredményességünket jól jelzi, hogy a Hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság idén várhatón rekordmértékű bírságot szab ki a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, melyek összértéke év végéig megközelítheti a 700 millió forintot” – fogalmazott Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A közpénzek elköltésének átláthatóságát a Hatóság egy európai szinten is egyedülálló eszközzel, a közbeszerzési szerződések teljesítésének ellenőrzésével is erősíti. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az eljárások jogszerű kiírását és lefolytatását ellenőrzik szigorúan, hanem akár helyszíni szemlét alkalmazva a szerződések megfelelő teljesítését is.

„2015 novembere óta ad a jogszabályi környezet számunkra lehetőséget arra, hogy vizsgáljuk a közbeszerzések keretében megkötött szerződések teljesítését és módosítását is. Ez a gyakorlat nemzetközileg is egyedülálló, éppen ezért több külföldi társzervezet is tervezi annak integrálását saját eszközrendszerébe. Ebben a jogkörben eljárva fokoztuk hatékonyságunkat: 2017. november 10-ig 101 ellenőrzést indítottunk, 44 jogorvoslati eljárást kezdeményeztünk a közbeszerzési törvény megsértése miatt, amelyek keretében a Közbeszerzési Döntőbizottság összesen több mint 330 millió forint bírságot szabott ki” – tette hozzá Rigó Csaba.

Erős a verseny a közbeszerzések terén

A Közbeszerzési Hatóság konferenciáját Domokos László (képünkön), az Állami Számvevőszék elnökének védnökségével rendezték meg. Az ÁSZ elnöke a rendezvényen előzetes tájékoztatást nyújtott a magyar közszféra korrupciós kockázatait mérő integritás felmérés – amelyet teljes terjedelmében december elején hoz nyilvánosságra az ÁSZ – közbeszerzésekre vonatkozó eredményeiről is.

„Az Állami Számvevőszék 2017-ben már hetedik alkalommal mérte fel a magyar közszféra korrupciós kockázatait, melynek egyik fontos megállapítása, hogy jó a versenyhelyzet a közbeszerzések terén. Az intézmények elmúlt három évben lefolytatott eljárásainak átlagosan mintegy 17 százalékában fordult elő, hogy valamilyen okból háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt az eljárásban. Az erős közbeszerzési verseny azért fontos, mert a köz érdeke ma már fokozottan az, hogy fair és átlátható eljárásban, versenyben válasszák ki az állami szereplők szerződő partnereiket, akkor is, ha ez egyes esetekben hosszabb időt igényel és magasabb költségeket jelent. A nagyobb verseny növeli a transzparenciát és csökkenti a pályázók összejátszásának veszélyét is” – fogalmazott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a konferencián.

A rendezvényen a fentiek mellett szó esett a hazai állami szervezetek egész világon egyedülálló korrupcióellenes összefogásának munkájáról, mely 2011-ben az ÁSZ kezdeményezésére alakult. Az együttműködésben a Számvevőszék mellett részt vesz a Belügyminisztérium, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság. Az összefogás célja a közszféra belső, korrupcióval szembeni ellenállásának növelése, illetve a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésének növelése.