Idén május végére várakozások szerint meghaladja a 100 milliárd forintot a bankok, takarékszövetkezetek által folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya. Egy átlagos ügyfél bő 16 éves futamidőre közel 11 millió forint összegben vesz fel e – fix kamatú, piaci feltételűeknél döntően olcsóbb és fogyasztóbarát kiszolgálással járó – jelzáloghitelből.

A lakossági ügyfelek több mint háromnegyede (76 százaléka) immár fix kamatozással veszi fel lakáshitelét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi (idén márciusi) adatai szerint. Ezen belül egyre nő az MNB minősítési rendszere alapján kialakított, tavaly szeptember óta immár 11 bank és 12 takarékszövetkezet által kínált fogyasztóbarát lakáshitelek aránya. A törlesztőrészletek rögzítése biztonságot nyújt az ügyfélnek, ha a jelzáloghitel hosszú futamideje alatt megemelkednének a – ma Európa-szerte rekordalacsony – kamatok.

Idén márciusban közel 18 milliárd, áprilisban mintegy 21 milliárd forintnyi új fogyasztóbarát lakáshitel folyósítottak az ügyfeleknek. A hónapról hónapra növekvő folyósításoknak köszönhetően e hiteltípusnál az április végi közel 87 milliárd forintnyi összállomány e hó végére várhatóan átlépi a 100 milliárd forintot.

Az újonnan kínált fogyasztóbarát lakáshitelek állománnyal súlyozott átlagos teljes hiteldíj-mutatója (THM, azaz a kamat mellett valamennyi egyéb díjat, jutalékot egy mutatószámban jelző költsége) 2018. áprilisig folyamatosan csökkent az 5 éves (THM: 2018 áprilisában 3,95 százalék), illetve a 10 éves (THM: 4,95 százalék) kamatperiódusú fogyasztóbarát hiteleknél. A 3 éves (THM: 3,62 százalék) és a futamidő végéig fix kamatozású (THM: 5,39 százalék) kölcsönök hiteldíja stagnált, esetenként átmenetileg enyhén nőtt 2018. áprilisig – derül ki a folyósító hitelintézetek által az MNB-nek küldött adatokból.

Az ügyfelek leggyakrabban (a hitelállomány 55 százaléka) 5 évre fixálták kamataikat. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelek aránya 25, a 3 éveseké 13 százalék volt, míg a futamidő végéig változatlan kamatozású konstrukciókat a hitelfelvevők 7 százaléka választotta.

Egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidőre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott. A fogyasztóbarát lakáshitelek legnagyobb részét, 44 százalékát a 30-39 éveiben járó ügyfelek igényelték, a negyvenes hitelfelvevő korosztály aránya 28, a huszonéveseké pedig 18 százalék volt.

A fogyasztóbarát lakáshitelek döntő hányadát, 88 százalékát használt lakás (62 százalék) vagy használt lakóház (26 százalék) vásárlására igényelték az ügyfelek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy e kölcsönök 5 százaléka segítségével korábbi (kedvezőtlenebb) jelzáloghitelüket váltották ki a fogyasztók. Ami a kölcsönfelvevők lakóhelyét illeti, a fogyasztóbarát hitelállomány 59 százalékát (Budapesttel együtt) Közép-Magyarországon igényelték. Vidéken további jelentős bővülési lehetőség elsősorban Észak-Magyarországon (a már meglévő hitelállomány 4 százaléka) és a Dél-Dunántúlon (3,65 százalék) áll a hitelintézetek rendelkezésére.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek révén – futamidőtől és hitelösszegtől függően – egy ügyfélnek akár több százezer forinttal kevesebb hiteldíjat kell fizetnie hitelintézetének a futamidő során, s a hitelbírálattól a kölcsönügylet lezárásáig előnyösebb, fogyasztóbarát kiszolgálásra számíthat bankja, takarékszövetkezete részéről. A www.minositetthitel.hu oldalon az ügyfelek részletes információkat kaphatnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel jellemzőiről, továbbá az MNB online összehasonlító kalkulátorávalkiválaszthatják a nekik legmegfelelőbb ajánlatot.