A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetsége (DIHK), csütörtökön bemutatott prognózisa szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt 1,7 százalék helyett 0,9 százalékkal bővülhet 2019-ben.

„A DIHK „nem jósol gazdasági válságot”, de kilenc éve tartó folyamatos növekedés után most igen borúsak a kilátások, és a növekedés üteme még a lefelé módosított előrejelzést is alulmúlhatja, ha „kaotikus” lesz a brit európai uniós tagság megszüntetése (Brexit)” – emelte ki Martin Wansleben, a német gazdaság legnagyobb munkaadói érdekképviseletének ügyvezetője.

A növekedést az Egyesült Államok és Európa, és az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktusok is veszélyeztetik.

A DIHK a vállalatok várakozásairól készített felmérése eredményeit is közzétette. A 27 ezer cég bevonásával végzett kutatásból kiderül, hogy elég sötéten látják a jövőt, ugyanis a német gazdaság szereplőinek csupán 22 százaléka számít az üzletmenet javulására, ami 5 százalékpontos csökkenés az egy évvel korábbi 27 százalékhoz képest, és 9 százalékról 15 százalékra emelkedett a rosszabb üzletmenettel számolók aránya.

A cégek működésének sikerességét leginkább a nemzetközi kereskedelempolitika fejleményei és a Brexit veszélyezteti, valamint természetesen a munkaerőhiány, a munkaköltségek alakulása, és az energia és a nyersanyagok árának változása. 

A DIHK mellett a szövetségi kormány is rontotta az idei GDP-növekedésre adott előrejelzését, január végén megjelent prognózisa szerint a korábban várt 1,8 százalék helyett 1 százalékos lehet a növekedés.

(SZ)