Az okostelefonnal rendelkezők egyre több hagyományos mobiltelefonos funkciót (beszédhívás, SMS) internet alapon bonyolítanak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásának eredményei szerint az okostelefonnal rendelkezők 92 százaléka internetezik az eszközön, és egyre nagyobb (jelenleg 80 százalék körüli) azoknak az aránya, akik ehhez a wifi mellett vagy helyett mobilinternet-előfizetést is használnak. A nagy sávszélességet biztosító (sebességben akár a vezetékes internettel is versenyképes) 4G-s előfizetések aránya két év alatt megduplázódott (54 százalékra nőtt).

A legtöbben továbbra is internetes keresésre, közösségi oldalak felkeresésére, tájékozódásra, levelezésre, internetes telefonálásra és chatelésre használják okostelefonjukat. Hasonló képet mutat a magyarok internet-használatáról az európai országok digitális felkészültségét mérő Digital Economy and Society Index (DESI), amely alapján Magyarország a digitális infrastruktúra és az internethasználat terén az uniós átlagnál jobban teljesít.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: „A kormány intézkedéseinek célja, hogy minden magyar ember, vállalkozás a digitalizáció nyertesévé váljon. Ehhez jó minőségű, a mindenkori igényeket kiszolgáló vezetékes és mobil infrastruktúrára van szükség. 2015 óta a Szupergyors Internet Program keretében 500 ezer új háztartás számára épült ki, ezzel jelenleg Magyarországon 2,8 millió háztartás számára érhető el vezetékes szupergyors internet kapcsolat. 2019 januárjában elindult a program második fázisa, a SZIP 2.0 célja már minimálisan a 100 Mbit/s-os kapcsolatok biztosítása, preferálva az optikai hálózatfejlesztést.”

A hazai 4G mobilhálózat az előkelő 15. helyet foglalja el a világon. A mobilinternetezők számának növekedésére jelentős hatással volt az internetezés áfájának csökkentése két lépésben, 27-ről 18, majd 5 százalékra.

A kormányzat célja, hogy Magyarország a mobil távközlés következő, minőségi ugrást jelentő generációja, az 5G hálózat elindulásánál is az elsők között legyen Európában.

(Forrás: ITM Kommunikáció)