Az év eleji adóemelés miatt 85 százalékkal csökkent a szeszüzemekben előállított pálinka mennyisége az év első négy hónapjában – írja a Napi Gazdaság.

A pálinkafőzésre vonatkozó adójogszabályok az év eleje óta jelentősen átalakították a pálinkafőzés piacát. Azok, akik eddig az otthon összegyűjtött gyümölcsöt elvitték egy bérfőzdébe, literenként pár száz forintot fizettek az előállításért. A szeszadó miatt ez az összeg jelentősen megemelkedett, ezzel magyarázható, hogy január–áprilisban az egy évvel ezelőtti mennyiségnek csak tizenöt százalékát állították elő a bérfőzdék.

A megkérdezett szeszfőzők elmondása szerint ma már csak a tehetősebbek főzetnek pálinkát. Ennek ellenére sokan rendelkeznek tartalékokkal, hiszen a korábbi években kihasználták az adómentesség adta előnyöket. Aki pedig otthon szeretne előállítani pálinkát, be kell jelentenie, hogy desztillálóberendezést tart. Ezen berendezések száma meghaladja a kilencezret az országban, kiugróan magas Zala és Veszprém megyében.

A becslések szerint a jövőben többen fogják a barátoknál kifőzetni a pálinkát, mint a pálinkafőzdékben – olvasható a Napi Gazdaság cikkében.