Jelentős bővülés előtt állhat a belföldi faktoringpiac, a növekedési kilátások felülmúlják minden más pénzügyi terület lehetőségeit – közölte a BÁV Faktor Pénzügyi Zrt.

A faktoringcég az elmúlt másfél-két év piaci tapasztalataira alapozza várakozásait. Közleményük szerint a faktorálást, vagyis a követelések átvételét felértékeli, hogy egyre gyakoribb a hosszú, akár 90 napos fizetési határidő. Sok vállalkozásnak okoz gondot, ha csak hónapok múlva kapja meg a pénzét, ezért faktoringcégeknek adják el a számláikat.

A fellendülést a Magyar Faktoring Szövetség beszámolója is igazolja. Az utolsó, 2021 harmadik negyedévét összesítő adatok szerint a belföldi faktoringforgalom 12 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, megközelítve a 2590 milliárd forintot. 2020-ban még az egész éves forgalom volt 3226 milliárd forint, és már ez is 23 százalékkal meghaladta a 2019-es összeget.

A bővülési lehetőséget ügyfélbarát termékfejlesztésekkel lehet kihasználni. A BÁV Faktor például a teljes faktorálási folyamatra kiterjedő, online ügyintézési megoldást vezetett be, így arra számít, hogy a növekedési folyamat élére kerülhet. A forgalom az idén 50 százalékkal is emelkedhet.

(Forrás: MTI)