Szerdán megnyílt a 35. AGROmashEXPO, az év egyik legjelentősebb agráripari szakkiállítása, amelyre a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésének köszönhetően rangos nemzetközi üzleti delegációk is érkeztek, hogy megismerjék a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari megoldásokat

A 35. AGROmashEXPO-n csaknem 20 ország 300 kiállítója vesz részt, a szervezők pedig a korábbi évek tapasztalata alapján több mint 50 000 szakmai érdeklődőre számítanak. Érthető tehát, hogy az MNKH és stratégiai partnere, a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) közös szakmai programmal jelennek meg az AGROmashEXPO-n. 

Az MNKH első alkalommal szervezett hazai agráripari szakkiállításra nemzetközi üzleti delegációt. A jelentős nemzetközi érdeklődésre való tekintettel, összesen 12 ország 50 cégének több mint 70 szakértője érkezett Budapestre abból a célból, hogy feltérképezzék a magyar agráripari képességeket és technológiai exportlehetőségeket.

,,Az egyre növekvő népesség élelmezése az elkövetkezendő évszázadok legfőbb kihívása, melynek megoldásához elengedhetetlen a legkorszerűbb agrárgépészeti, agrárinformatikai, valamint agrártechnológiai újítások széleskörű alkalmazása. Az MNKH célkitűzése, hogy a keleti és déli nyitás keretében elérhetővé vált telítetlen piacokra, Dél-és Közép-Amerikától a Balkán térségig eljuttassa a magyar agráripari képességeket” – hangsúlyozta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a nemzetközi üzleti delegáció tagjainak tartott köszöntőjében.

Az MNKH és a MEGOSZ meghívására Szerbiából, Koszovóból, Azerbajdzsánból, Ukrajnából, Vietnámból, Brazíliából, Etiópiából, Kolumbiából, Irakból, Mexikóból, Macedóniából és Törökországból érkezett üzleti delegáció, amely országok mindegyikében jelentős hiánytechnológiai iparágnak tekinthető az agrárium.

MEGOSZ: az MNKH-val való együttműködés lendületet adhat az exportbővülésnek

„A MEGOSZ és a Magyar Nemzeti Kereskedőház példanélküli együttműködésének köszönhetően az AGROmashEXPO kiváló lehetőséget kínál partnercégeink számára, hogy potenciális nemzetközi üzletfelekkel építsenek személyes kapcsolatot Budapesten” – mondta Lőrincz László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke.   

Az MNKH és a MEGOSZ közös szakmai programjának fókuszában elsősorban a mezőgazdasági gépek, vetőmagok, feldolgozó technológiák, valamint kertészeti szaporítóanyagok külföldi partnerekkel történő megismertetése áll.

A MEGOSZ-nak több mint 50 vállalkozás tagja, ezek összesen több mint 8 ezer főt alkalmaznak, és az erőgépek kivételével minden munkagéptípus megtalálható kínálatukban. A szövetség cégeinek éves termelési értéke eléri a 130 milliárd forintot, melyből az export körülbelül 80 százalékot képvisel – tájékoztatott Lőrincz László. Az immár negyedszázada működő szakmai szövetség tavaly kötött stratégiai megállapodást az MNKH-val.

„A Kereskedőházzal való együttműködés lendületet adhat az export bővülésének és segíthet abban, hogy a magyar gyártók a keleti piacokon is pozíciókat szerezhessenek” – tette hozzá az elnök, aki szerint a keleti nyitás néhány éven belül 20–25 százalékos exportnövekedést is eredményezhet.

Versenyképesek a magyar agrármegoldások

„A magyar agrártechnológiák nagy szerepet játszhatnak a mezőgazdaság adta lehetőségek hatékony kihasználásában, legyen szó élelmiszer-feldolgozásról, permetezéshez és betakarításhoz kapcsolódó technológiákról vagy épp növényvédelemről” – hangsúlyozta Oláh Zsanett. A vezérigazgató a KamaraOnline-nak elmondta: „A verseny erős, a magyar cégek számára azokban az országokban nyílnak a legjobb lehetőségek, amelyek most kezdik modernizálni mezőgazdaságukat. Ilyen országokból érkezett a kiállításra a külföldi delegációk többsége, amelyekkel mintegy 30 magyar mezőgépipari, agrártechnológiai, agrárinformatikai partnerünknek közel 200 üzleti (B2B) tárgyalást szervezünk a rendezvényen.”

Az MNKH a portfóliójában lévő magyar vállalkozások révén komplex kínálatcsomagot tud nyújtani a külföldi partnereknek, amelyben gépeket (pl. öntözéshez, növényvédelemhez, betakarításhoz szükséges gépek), agrárinformatikai megoldásokat (pl. távmonitoring) és agrártechnológiákat (pl. növényvédő technológiák) integrálnak.

A képen Oláh Zsanett és Lőrincz László.