Jelentős igény volt a gyármentő programra: 168 vállalat 200 milliárd forintnyi igényt jelentett be 500 milliárd forintnyi energiahatékonysági és megújuló energia-beruházáshoz – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban emlékeztetett: a kormány gyármentő program indításról döntött, amelynek keretében támogatást adnak azon vállalatoknak, amelyek energiahatékonyságukat növelni kívánják, és megújuló energiaforrásokba fektetnek be.

A kormány által első körben 150 milliárd forint értékben meghirdetett program keretében elősegítik a sikerrel pályázó nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

Azok a cégek pályázhattak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztéssel bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.

A miniszter ismertetése szerint komoly igény mutatkozott a gyármentő programra, amit azzal szemléltetett, hogy a szerdán megnyitott jelentkezést 20 perc után le kellett zárni, mivel 168 vállalat 200 milliárd forintnyi igényt jelentett be 500 milliárd forintnyi energiahatékonysági és megújuló energia-beruházáshoz. Ezeken a cégeken túl 214 vállalat megkezdte a regisztrációt – mondta, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett vállalatoknak megadják a lehetőséget a pályázásra.

A legtöbb jelentkezés az élelmiszer- és a fémiparból érkezett, de a járműgyártással és gépiparral foglalkozók is jelentős számban jelentkeztek a programra – tájékoztatott a miniszter.

A vállalatoknak négy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a konkrét beruházásukat bemutatva benyújtsák a támogatási igényüket. Szijjártó Péter egyúttal gyors döntéshozatalt ígért, mondván, „minél korábban jön a támogatás, az annál többet ér”.

(Forrás: MTI)