A gazdaság valamennyi szegmensére kiterjedő üzleti együttműködéseket alakíthatnak ki a magyar vállalkozások Iránban. A Magyar Nemzeti Kereskedőház 2017. február 7-én, Budapesten Magyar-Iráni Üzleti Fórumot szervezett, amelyen a résztvevő félszáz hazai vállalkozás az iráni piac sajátosságai mellett konkrét üzleti, befektetési lehetőségeket is megismerhetett.

Oláh Zsanett: az MNKH helyben is segíti az iráni piacra lépést tervező magyar vállalkozásokat

„A nemzetközi kereskedelmi korlátozások enyhítésével Irán a következő években ismét bekapcsolódik a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe, ami lehetőséget teremt a magyar cégeknek is a piacra lépésre” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója (képünkön). 

A Magyarország és Irán közti kereskedelem stabil növekedést mutat. A kétoldalú külkereskedelmi volumen 2015-ben közel 30 millió eurót tett ki, amely az elmúlt hat év legmagasabb értéke, bár ez az érték jelentősen elmarad a 80-as évekre jellemző mutatóktól, amikor Irán Magyarország negyedik számú külkereskedelmi partnere volt. Az oktatás területén ugyanakkor megmaradt a szoros kapcsolat a két ország között, elsősorban az orvos- és gyógyszerész képzés tekintetében. A magyar felsőoktatási intézményekben évente közel kétezer iráni diák tanul.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Teheránban is jelen van, így helyben képes segíteni az iráni piacra lépést tervező magyar vállalkozásokat, elsősorban a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a megújuló energiák, vízgazdálkodás, a smart city, az egészségipar és orvostechnológia, az építőipar, az infrastruktúra-fejlesztés, az infokommunikáció és a járműipar területén. A Kereskedőház exportpromóciós tevékenysége már konkrét üzleti megállapodásokat is eredményezett, hiszen egy magyar vállalkozás a Middle East Electricity nemzetközi energetikai szakkiállításon való részvétel révén mintegy 100.000 euró értékben kötött megállapodásokat hat iráni vállalattal.

Ali Tajebnia: Irán évi 240 milliárd dollár befektetésre számít

Irán GDP-je eléri az 1500 milliárd dollárt és erőteljes ütemben növekszik – tájékoztatott Ali Tajebnia, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztere. Az éves szintű bővülés 2016 első három negyedévében 7,6 százalékos volt, és az inflációt is sikerült a néhány évvel ezelőtti, 40 százalék körüli szintről 10 százalék alá csökkenteni.

Az országnak sikerült megbirkóznia a nukleáris program miatt bevezetett – tavaly feloldott – nemzetközi szankciók és az olajárcsökkenés negatív hatásaival, az idén induló új ötéves tervben pedig már 8 százalékos éves GDP-növekedéssel számolnak. Ehhez évente mintegy 240 milliárd dollárnyi beruházásra van szükség, így a külföldi befektetőket, cégeket, bankokat is szívesen látják.

Az iráni gazdaság lehetőségei magas megtérülési rátát biztosíthatnak a külföldi cégeknek – hangsúlyozta Ali Tajebnia. Az ország ásványkincsekben rendkívül gazdag – a világ második legnagyobb földgáz- és negyedik legnagyobb kőolajtartalékaival rendelkezik –, fiatal, képzett és olcsó munkaerő áll rendelkezésre. (Az országban jelenleg 5 millióan tanulnak a felsőoktatásban, és kiemelkedően magas a műszaki végzettséget szerző fiatalok aránya.) Az ország ráadásul a kelet-nyugati és az észak-déli tranzitútvonalak középpontjában fekszik, azaz egy körülbelül 400 milliós piac központjának tekinthető – emelte ki a miniszter.

Ali Tajebnia hangsúlyozta: Észak-Afrika országaival szemben Iránt a politikai stabilitás, a tulajdonjogok védelme jellemzi, a törvények a külföldi befektetőket is védik.

Szijjártó Péter: 85 millió eurós Eximbank-hitelkeret nyílt

Amióta az Iránnal szembeni szankciókat feloldották, és az ország visszatért a nemzetközi közösségbe, a világ biztonságosabbá vált – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság első ülésén született döntéseket, megállapodásokat is ismertette.

Az Eximbank 85 millió eurós hitelkeretet nyitott meg, amely magyar-iráni külkereskedelmi tranzakciók finanszírozására, vegyesvállalatok létrehozására és harmadik piacokon való közös megjelenésre használható fel. Az Eximbank finanszírozza azt a megállapodást is, amely szerint az Ikarus Global Zrt. több száz autóbuszt szállíthat Teheránba.

Az Európai Uniótól – várhatóan még februárban – beérkező tárgyalási engedély nyomán azonnal megkezdődnek az egyeztetések a beruházásvédelmi megállapodásról, az Eximbank vezetésével kiépítik a közvetlen bankközi együttműködéseket, és megállapodás született arról is, hogy az iráni importengedélyezési hatóságok külön figyelmet szentelnek magyar termékeknek és technológiáknak – sorolta Szijjártó Péter.