Szeptemberben alaposan átalakíthatják az ukrán kormányt. Sajtóhírek szerint az sem kizárt, hogy ezt már nem Arszenyij Jacenyuk kormányfő végzi el, akinek állítólag a jegybankelnöki székét kínálta fel az államfő.

Arszenyij Jacenyuk (fotónkon) egyelőre nem kommentálta a hétfőn publikált információt, miszerint az államfő a jegybank elnöki székében látná szívesebben. A hírt a Vlasti.net portál röppentette fel, arra is hivatkozva, hogy az Ukrán Nemzeti Bank elnöke, Valerija Gontareva ellen a belügyminiszter vizsgálatot indított hivatali visszaélés gyanújával.

A hírportál tudni véli, hogy Petro Porosenko államfő cserébe azt kínálná, hogy Jacenyuk pártja a következő helyhatósági választásokon nagyobb kvótát kapna a közös listán.

A meg nem erősített információkhoz képest az biztos igaz, hogy a miniszterelnök hozzákezdett a miniszterek személyes értékeléséhez. Szeptemberben várhatóan több poszton is cserére kerülhet sor. Az elsők között említik a távozásra esélyesek között a belügyi, az energetikai tárca vezetőjét és a pénzügyminisztert.

Mindez annak lehet a következménye, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és a Nemzetközi Valutaalap jó ideje sürgeti az ukrán reformokat a segítség és a hitelek fejében, ám az ukrán kormány döntéseivel nem elégedettek maradéktalanul.

Leonyid Kozsara volt külügyminiszter a napokban hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyet egy amerikai szenátor még június végén írt Jacenyuknak. Richard J. Durbin bár kifejezésre juttatta, hogy az amerikai szenátus változatlanul bízik Jacenyukban, de éppen azokon a területeken látja gyengének az ukrán kormány működését, ahol szeptemberben változtathatnak.

Kijev néhány napja kapta meg a Nemzetközi Valutaalap újabb, 17, milliárd dolláros részletét – ezt még Valerija Gontareva jelentette be.