A jégkárt szenvedett Agrár Széchenyi Kártyával rendelkező 900 agrárvállalkozás 6 milliárd forint teljesen ingyenes 3 éves lejáratú hiteltámogatást kapott – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A jégkár esetében 170, majd később 400 településre terjedt ki a lista, amely alapján a kedvezményes hitelt igényelhették a gazdák, a fagykár esetében ez a lista 800 települést tartalmaz – mondta Krisán László az M1 csatorna keddi műsorában.

A jégkárt szenvedett területek leginkább Bács-Kiskun-Szolnok megyében találhatók, ezt követi Csongrád, Szabolcs és Hajdú-Bihar. A fagykár esetében a területi elosztást még nem tudják, hiszen a gazdálkodók jelenleg jelentik be igényüket a területi VOSZ-irodákban.

Az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció egyik ágaként működik tavaly év végétől a teljesen ingyenes biztosítási szolgáltatás. A különösen kedvező, hektáronként maximum 500 ezer, és ültetvényenként legfeljebb 25 millió, illetve 50 millió forintos hitel nem kártalanítás – amihez a gazdák más forrásokból juthatnak -, de komoly segítséget nyújthat a kárt szenvedett gazdálkodóknak működésük fenntartásához. (MTI)