Az idei harmadik negyedév végén a fővárosi irodapiacon az irodák 13,5 százaléka állt üresen, ez a mutató a múlt évi hasonló időszakhoz mérve 3,4 százalékponttal kisebb, és az utóbbi hét év legjobb adata – tájékoztatott a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (Bief).

A harmadik negyedévben 27 800 négyzetméterrel bővült az A-kategóriás irodák alapterülete, így a teljes felület 662 ezer 300 négyzetméter saját tulajdonú, és 2 millió 615 ezer 600 négyzetméter spekulatív (bérbe adásra épített) irodaterületet foglal magában.

A kereslet 99 ezer 600 négyzetméter volt az év harmadik negyedében, amely ugyan csak a fele az előző negyedéves rekordszintnek, de közel azonos a harmadik negyedéves kereslet 5 éves átlagával.

A kereslet 31 százalékát adták az új bérlők, további 15 százalékát pedig azok, akik a meglévő területüket bővítették. A szerződés-hosszabbításra 54 százalék jutott.

A Bief tagjai a következő ingatlan tanácsadó cégek: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL, Robertson Hungary.