A magyar közúti áru- és személyszállító vállalkozások működési feltételrendszerének javítására vonatkozó 16 pontos intézkedésiterv-javaslatot adott át Palkovics László miniszternek Szabó György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője az érdekképviselet meghívását elfogadva érkezett a szervezet budapesti székházába, ahol az MKFE Versenyképesség 2.0 csomagjának ismertetése mellett az Egyesület elnökségének, valamint a NiT Hungary elnökének és főtitkárának részvételével folytattak tárgyalást.

Palkovics László a kormány támogatásáról biztosította a szakmát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sikerhez elengedhetetlen a fuvarozók konstruktív, innovatív együttműködése, hiszen az ágazat jövőjét számos, az EU szintjén meghozott, komoly fejlesztéseket igénylő döntés befolyásolja majd a közeljövőben, amelyekre a hazai vállalkozásoknak fel kell készülniük.

A találkozón az MKFE elnöke kiemelte, hogy bár a magyar kormány az elmúlt években több, az ágazat versenyképességét javító jogszabályt fogadott el, ezek pozitív hatásait mára felülírták az Európai Unió egyes tagországai által kezdeményezett intézkedések, a krónikus gépjárművezető-hiány, a harmadik országbeli fuvarozók jogosulatlan tevékenysége, valamint a vállalkozások drasztikusan emelkedő költségei.

A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a fuvarozói ágazat hatékony működése meghatározó módon járul hozzá a magyar gazdaság versenyképességéhez, melynek megőrzése és javítása közös érdek.

Palkovics László az egyeztetés végén leszögezte: a tárca megvizsgálja a Versenyképesség 2.0 csomagban foglalt javaslatok végrehajtásának lehetőségét, és ezt követően megkezdődhet a megvalósítható pontokról a szakmai konzultáció az érdekképviselet és a minisztériumok között.

(Forrás: ITM Kommunikáció)