Játékot, édességet és plüssöket kapnak húsvétkor a magyar gyerekek. A szülők átlagosan 4-7 ezer forintot költenek húsvéti ajándékokra.

A Játéksziget bolthálózat tulajdonosa, a Formatex közleménye szerint az év második legkiemelkedőbb időszaka a húsvét. Az éves forgalom akár 15 százalékát is elérhetik a húsvét előtt az üzletekben és a webáruházban – mondja Borhi János, a társaság ügyvezetője. 

A Formatex felmérése azt mutatja, a szülők 42 százaléka építő játékokat vásárol húsvétra, ügyességi és sportjátékot a válaszadók 36,5 százaléka, kézműves és barkács játékot 34,5 százalék venne, táblás társasjátékot 33 százalékuk ajándékozna, babás-állatos szerepjátékra pedig 20 százalék költene. 

A Játéksziget kutatása szerint a legtöbben 2 és 5 ezer forint közötti értékű húsvéti ajándékot vesznek, de a válaszadók 14 százaléka 5000-7500 forint közé teszi az egy-egy gyerekre költhető összeget, 17 százalék pedig úgy gondolja, inkább 1000-2000 forintot költ gyermekenként.

A Regio Játékkereskedelmi Kft.-nél a húsvéti forgalom a teljes éves forgalom több mint 8 százalékát teszi ki. A társaság kutatása szerint ebben az időszakban 6500-7000 forintra emelkedik az átlagos kosárérték, ilyenkor kapnak a gyerekek új biciklit, kismotort. Gyakori ajándék még a labda, pénz, ruha, valamint a mesekönyv is – mondta Gyaraki Dávid marketingvezető a Regio közleményében.

A Regio felmérése szerint a családok többsége tartja a húsvéti hagyományokat: tojást festenek, feldíszítik a lakást, tradicionális menüsort kínálnak. A locsolkodás sem megy ki a divatból, a kisfiúk fele a családtagokat, a többiek pedig a barátokat is meglocsolják. (MTI)