Azt követően, hogy Szlovákiában bevezetésre kerül az éves szintű járulékelszámolás, a kormány az esetleges járulékcsökkentést is fontolóra veszi majd.

Szándékunkban áll a jövő év folyamán előkészíteni az éves járulékelszámolást. Amint ez készen áll, nagyon komolyan foglalkozni fogunk a járulékok kérdésével, amelyre 2019-ben kerülhet sor“ – közölte a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) 5 perc múlva 12 című televíziós politikai vitaműsorában Ján Richter, munka, szociális- és családügyi miniszter (a fotón).

Jozef Mihál független honatya szerint a miniszter szívesen foglalkozik a jövőt érintő ígéretekkel. „Ha én ma kormányon lennék, tisztességesen bevallanám, hogy az adófizető polgárra eső adómentes tétel ma 317 euró, miközben a minimálbér 435 euró, s a jövő évben jóval magasabb lesz“ – hívta fel a figyelmet a hirek.sk beszámolója szerint.

Szerinte éppen az említett adómentes rész emelésével növelhetnék, elsősorban az alacsony keresetűek nettó jövedelmét. „A levonható tételnek emelkednie kell, ellenkező esetben az alkalmazottak kárára elkövetett csalásról beszélünk“ – fejtette ki Mihál, aki szerint ezzel nem kell 2019-ig várni. A kérdésről egy kormányülésen is döntés születhet.

A Munkáltatók Országos Uniójának (RÚZ) alelnöke, Ľuboš Sirota azt rótta fel a kormánynak, hogy tagjai versenyt űznek abból, hogy ki képes jobban megragadni a szociális témakört. Mint kifejtette, a béremelésre vonatkozó nyomásgyakorlás aktuális trend.

A Szakszervezeti Konföderációk Szövetségének (KOZ) alelnöke, Monika Uhlerová szerint az alacsony alkalmazotti bérek oka a vagyon aránytalan nyereségre és bérekre történő elosztásából fakad, miközben jóval nagyobb arányban kapnak hangsúlyt a nyereségek. Szerinte ezért az igazságosabb elosztás jelentené a megoldást.