Milyen nettó jövedelemváltozással járna, ha a szocho 7 százalékponttal csökkenne, a munkáltatók pedig teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak a járulékcsökkentést?

Az augusztusban bejelentett járulékcsökkentési tervek kapcsán Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője legfrissebb blogbejegyzésében azt vizsgálta, hogy milyen nettó jövedelemváltozással járna munkavállalói oldalon, ha a szociális hozzájárulási adó mértékét 7 százalékponttal csökkentenék, a munkáltatók pedig nem változtatnának összterheiken, a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalók számára.

A gyermektelen, egy, kettő, három, vagy négy gyermeket nevelők járulékcsökkentést figyelembe vevő jövedelmét mutatják az RSM Hungary szakértői által összeállított táblázatok. A számításokból jól látható, hogy egy gyermekkedvezményt igénybe nem vevő kereső esetén a nettó jövedelem minden jövedelem kategóriában 5,76 százalékkal nőne, amely a 260 ezer forintos átlagkereset esetén 9 961 forintos nettó jövedelememelkedést eredményezne.

A jövő év során a kétgyermekes keresők keresete változhat arányaiban a legtöbbet, hiszen számukra a személyi jövedelemadó kedvezményváltozása további előnyöket jelent. Azonos kereseti viszonyok esetén nekik további 5 ezer forinttal emelkedik a nettó keresetük. A három- és négygyermekes családok alacsonyabb keresetek esetén jelentősebb nominális nettó jövedelememelkedéssel számolhatnak, mint az egygyermekes és gyermekkedvezményt igénybe nem vevők, ők 260 ezer forint kereset esetén 14 755 forint többletre számíthatnak.