Szeptember vége helyett csak jövő januártól kell bekötniük pénztárgépeiket az adóhatósághoz a legújabban erre kötelezett vállalkozásoknak, például az étel- és italautomaták üzemeltetőinek, akik ehhez állami támogatást is igénybe vehetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése értelmében állami támogatást vehetnek igénybe az ital- és ételautomaták üzemeltetői, hogy gépeiket összekapcsolják az adóhatóság rendszerével. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: a 2016 költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást tudjon adni ezen eszközök beszerzéséhez.

A tárca azt tervezi, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe való bekötéséhez összességében több mint 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A korábban tervezett szeptember végi időpont helyett a kötelezett szolgáltatók, így például a ruhatisztítók, autójavítók a pénzváltókkal és a taxisokkal együtt január elsejétől lesznek kötelesek az online pénztárgépeket használni – mondta a miniszter, hozzátéve: az erről szóló rendeletmódosítás hamarosan megjelenik.