A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közlése szerint januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma az előző évivel közel azonos maradt, a szálláshelyek csaknem 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest.

Az MTÜ a Központi Statisztikai Hivatal szerdán kiadott legfrissebb adatai alapján állította össze a közleményt, melyben kiemelik, hogy a tavalyi történelmi rekordév után 2019 elején is tovább folytatódott a vendégek számának növekedése hazánkban. Egyaránt tovább nőtt a belföldiek és a külföldiek száma a 2018 januárihoz képest, az év első hónapjában az összes vendégek száma csaknem elérte a 650 ezret.

A közlemény szerint kétszámjegyű volt a növekedés olyan fontos küldőpiacokról, mint az Egyesült Államok, Kína, Spanyolország, a régióból pedig Romániából és Csehországból érkeztek jóval többen Magyarországra, mint tavaly ilyenkor. További jó hír az is, hogy még mindig élénk a belföldi turizmus, amit a SZÉP-kártya költések több mint 7 százalékos emelkedése is tanúsít. A pihenőkártya 2019-ben a korábbi évekhez képest is jobban fogja ösztönözni a magyar családok belföldi utazásait.

Az ügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években már nem kell márciusig várni a januári idegenforgalmi adatokra, ugyanis a júliustól induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal jövőre már valós időben, a teljes szektorra vonatkozóan elérhetőek lesznek a turisztikai mutatószámok. Ez pedig hozzájárul az ágazat versenyképességéhez, a célzott fejlesztések és kampányok tervezéséhez.

(NT)