Januárban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az előző havihoz képest az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat azt közölte, hogy az euróövezetben januárban 1,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a decemberihez képest és nem változtak tavaly januárhoz viszonyítva.

Decemberben 0,9 százalékos volt a havi áremelkedés, januárra pedig 1,2 százalékos emelkedést várt a piac.

Az Európai Unióban ugyancsak 1,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak decemberhez képest, és 0,2 százalékkal emelkedtek tavaly januárral összevetve.

Havi összehasonlításban az EU valamennyi országában nőttek az ipari termelői árak, a legnagyobb mértékben Írországban (+10 százalék), Spanyolországban (+3,4 százalék) és Dániában (+3,3 százalék).

Éves összevetésben Litvániában csökkentek a termelői árak januárban a legjelentősebben, 4,8 százalékkal, Cipruson 4,6 százalékos, Görögországban pedig 3,8 százalékos csökkenést mértek. A legnagyobb éves áremelkedés Írországban volt januárban, 19,6 százalékos, majd Észtország (+5,1 százalék) és Dánia (+2,9 százalék) következett.

Magyarországon havi szinten 1,1 százalékos, éves összevetésben pedig 2,6 százalékos januári ipari termelői áremelkedést regisztráltak.

(Forrás: MTI)