Januárban az ipar belföldi értékesítési árai 3,0 százalékkal, az exportértékesítési árak 8,4 százalékkal nőttek; az ipari termelői árak összességében 6,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés ütemét elsősorban a forint euróval szembeni gyengülése befolyásolta. Az MNB adatai szerint idén januárban a forint árfolyama 7,4 százalékkal gyengébb volt az euróval szemben, mint egy évvel azelőtt.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,2 százalékkal, az exportértékesítés árai 0,4 százalékkal emelkedtek, így a termelői árak összességében 0,7 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítés árai átlagosan 3,0 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,1 százalékos, az energiaiparban 1,7 százalékos volt a drágulás.

A járműgyártásban azonban 6,1 százalékos, a vegyiparban 6,3 százalékos volt a termelői árak emelkedése, az élelmiszeriparban viszont átlag alatt 2,3 százalékkal, a gyógyszeriparban 0,9 százalékkal emelkedtek a belföldi értékesítés árai.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 2,2 százalékkal emelkedtek, az energiaárak viszont ezen belül 0,4 alacsonyabbak voltak a tavaly januáriaknál. A beruházási javakat gyártó ágazatokban 4,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,3 százalékkal növekedtek az árak, ám a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 5,7 százalékkal emelkedett.

Az ipari exportértékesítési árak 8,4 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,7, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedésének, valamint a forint gyengülésének következtében 18,1 százalékos volt a drágulás.

A járműgyártás exportárai 7,1 százalékkal, a számítástechnikai és elektronikai cikké viszont csak 2,5 százalékkal emelkedtek. A villamosberendezések forintban számolt exportára 9,1, a gépi berendezéseké 9,7 százalékkal emelkedett és az élelmiszerek exportára is 6,8 százalékkal emelkedett, míg a gyógyszereké csak 1,0 százalékkal volt magasabb a tavaly januárinál.

(Forrás: MTI)