Január 31-én lejár a múlt évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének befizetési határideje. A díjat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság az MTI kérdésére közölte: tavaly a Nébih-hez érkezett felügyeleti díj bevallások összege több mint 10 milliárd forint volt. Ennek második részletét, azaz több mint 5 milliárd forintot kell most befizetniük az élelmiszerlánc szereplőinek január 31-ig. A díjból befolyó összeget – az élelmiszerlánc-felügyeleti törvény alapján – kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában (ÉLBS) meghatározott célok elérésére lehet fordítani.

Az összeg 10 százalékából kötelezően fejlesztéseket kell megvalósítani, ebből elsősorban korszerű vizsgálati eszközöket tudott a hatóság az elmúlt években beszerezni. A fennmaradó összeg 60 százaléka a megyei kormányhivatalok bevétele a területi igazgatás működtetése érdekében, 40 százaléka pedig a Nébih működését, ellenőrzési, tudásmenedzsment feladatait támogatja. (MTI)