A magas munkanélküliségi ráta ellenére a cégek még mindig munkaerőhiánnyal küzdenek. A duális képzés nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket – jelentette ki Tomáš Malatinský, a Munkáltatói Társulások és Egyesületek Szövetségének elnöke.

Malatinský hangsúlyozta, az iskolákban meg kell szilárdítani a karrier-tanácsadást, a diákok így talán tudomást szerezhetnek a számukra megélhetést biztosító foglalkozásokról. A Munkáltatói Társulások és Egyesületek Szövetsége (AZZZ) elnöke szerint a cél az, hogy a fiatalokat ne a munkahivataloknak neveljék – írja a hirek.sk.

Az „Alkalmazottat találni siker, szakképzett alkalmazottat találni jackpot” címmel megrendezett konferencia egyik konklúziója, hogy a munkaügyi minisztériumnak jobban kellene tájékoztatnia a közvéleményt a munkapiaci hiányszakmákról. A szülők nem tudják, mi a legjobb gyermekeik számára, melyik iskolába küldjék, melyik az, amelyikkel a legelőnyösebben érvényesülhetnek.

Branislav Ondruš, a munkaügyi minisztérium államtitkára kijelentette:  a szakközépiskolát végzett fiatalok nagy része nem tud elhelyezkedni, az iskola befejezését követően a munkahivatalokban kötnek ki.

A duális képzés munkáltatói tanácsának elnöke, Jaroslav Holeček elmondta: hiányzik a tanulók foglalkozás iránti érdeklődése. Holeček szerint a minisztériumnak többet kellene foglalkozni a karrier-tanácsadással. A rendszer másik problémája, hogy a kisebb munkáltatók nem kapnak megfelelő ösztönzést ahhoz, hogy bekapcsolódjanak a rendszerbe.