Az ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy stabilizálták a gazdaságot, megszűnt az államcsőd fenyegetettsége és nincs többé szükségük orosz földgázra.

Arszenyij Jacenyuk kormányfő a nemzethez intézet üzenetében vasárnap úgy fogalmazott, hogy Ukrajnának végre sikerült függetlenítenie magát az olaj- és gázoligarcháktól, vagyis nincs többé szükség az orosz földgázra. A múlt héten a Gazprom jelezte, Kijevnek már csak néhány napja maradt hátra, hogy előre fizessen az újabb adag gázért, a fentiek ismeretében elképzelhető, hogy erre nem kerül sor.

Ukrajna július 1-jétől nem vásárolt a Gazpromtól, majd október elején, az Európai Unió hathatós közbenjárására, ismét nagy mennyiséget rendelt. A szerződés értelmében viszont Ukrajnának előre kell fizetnie, csak így juthat(ott) orosz gázhoz.

Jacenyuk azt is bejelentette, hogy a parlament hamarosan korrupcióellenes törvényt fogadhat el. A kormányfő felhívta a parlamenti pártokat, hogy támogassák a törvény elfogadását, mert ez az egyik előfeltétele, hogy az Európai Unióval folytassák a csatlakozási tárgyalásokat.

A kormányfő bejelentette: Ukrajnának 2016-ban „igazságos” költségvetése lesz, vagyis csak annyit fognak elkölteni, amennyit az ország megtermel.