Gyengült a font a hétfői londoni kereskedésben, miután több új felmérés is a Brexit-párti – vagyis a brit EU-tagság feladását támogató – tábor előnyét mutatta.

A YouGov közvélemény-kutató cég hétfőn ismertetett új adatai szerint a választók 45 százaléka szavazna az EU-tagságról meghirdetett, két és fél hét múlva esedékes népszavazáson a Brexitre, és 41 százalék mondta azt, hogy a bennmaradásra kíván voksolni.

Ugyancsak hétfőn jelent meg a The Observer című baloldali brit hetilap megbízásából az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat eredménye, amely szerint a Brexit-tábor támogatottsága 43 százalék, a bennmaradásra 40 százalék szavazna.

A What UK Thinks (Mi a véleménye az Egyesült Királyságnak) nevű, kifejezetten az EU-népszavazás előtti közvélemény-kutatások összegzésére alakult online statisztikai információszolgáltató cég hétfői ismertetése szerint a május 27. és június 5. között elvégzett hat országos felmérés súlyozott átlaga – a bizonytalanok kiszűrésével számolva – a kilépést pártolók 51 százalékos arányát mutatja a további EU-tagságot támogatók 49 százalékával szemben.

Az új felmérések adatainak ismertetése után a font csaknem 1 százalékos veszteséggel egy ideig 1,44 dollár alatt is járt, de a londoni kereskedés későbbi szakaszában valamelyest visszaerősödött, és kora este 0,3 százalék körüli napi gyengüléssel 1,45 dollár közelében mozgott.

Londoni pénzügyi elemzőházak már többször felhívták a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek az EU-népszavazás kimenetele körüli bizonytalanságok miatt terhelik a fontot.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a font lemorzsolódása az év eleje óta is folyamatos már: a tavalyi utolsó kereskedési napon 1,48 dollár felett jegyezték a font egységét, de azóta az árfolyam 1,38 dollár/fonton is járt.

A ház szerint egyértelműnek tűnik, hogy ez a folyamat a Brexit-kockázat táplálta piaci félelmet tükrözi.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ennek jele, hogy a referendum júniusi 23-i időpontja után lejáró eladási OTM-opciók származtatott volatilitása – a piaci szereplők aggályainak előremutató mérőszáma – folyamatosan emelkedik.

A ház szerint ráadásul az is gyengíti a fontot, hogy a piac átértékelte a Bank of England – a brit jegybank – monetáris politikájának kilátásait. Ezért ha a népszavazáson a bennmaradást pártolók kerülnek többségbe, azt valószínűleg a font átmeneti erősödése követné, de ez a fellendülés sem lenne tartós, a Bank of England ugyanis várhatóan sokkal lassabb ütemben szigorítja majd monetáris politikáját, mint az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve.

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján 2016 végére – alapeseti előrejelzésként – 1,35 dolláros, 2017 végére 1,30 dolláros fontárfolyammal számolnak, de Brexit esetére nem zárják ki, hogy az árfolyam gyors ütemben 1,20 dollár/fontig is zuhanhat.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő legutóbbi elemzésében közölte, hogy véleménye szerint a Brexit kikezdheti a font globális tartalékvaluta-szerepét is, amely pedig a globális pénzügyi válság kezdete óta a lehetséges legjobb, „AAA” szuverén brit adósosztályzat egyik kiemelt jelentőségű alátámasztó eleme.

Az S&P szerint ha a font tartalékvaluta-szerepe megrendülne, az önmagában a brit államadós-besorolás leminősítését eredményezheti.

MTI/Kertész Róbert, London