Az izraeli Teva vállalat drasztikus elbocsájtási hullámra készül. Várhatóan megválik izraeli dolgozóinak negyedétől az új, hatékonyságnövelő szerkezetátalakítási reformprogram keretében.

A következő hónapokban elbocsájtásra jelölt 1700 alkalmazott között lesz Michael Hayden is, aki az új gyógyszerek kifejlesztéséért felelt a cégnél. Az Izraelben  jelenleg foglalkoztatott 6860 embernek várhatóan mintegy negyede kényszerül új munkahelyet keresni, s az egész világon dolgozó mintegy 57 ezer Teva-alkalmazottnak az ötödétől köszön el az izraeli óriásvállalat. Külföldön a ynet szerint elsősorban Amerikát, és nem Európát érintik a változások – írja a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. 

A leépítéseket már Kare Schultz, a november elsején munkába állt új vezérigazgató vezényeli le. A döntést a három hete közzétett lesújtó harmadik negyedéves eredmények is okozhatták. Shultz nem először kezdi a dolgozók jelentős részének menesztésével az átszervezéseket: a dán Lundbeck vállalat élén 2015-ben az alkalmazottak tizenhét százalékának kellett távoznia az új igazgató munkába állása után. 

A november elején kiadott negyedéves adatok a harmadik negyedévben a nyereség és a megrendelések drámai csökkenéséről számoltak be, és jelentősen visszavetették az év hátralévő részére szóló előrejelzéseket. A New York-i tőzsdén a vállalat részvényei az elmúlt 12 hónapban mintegy 68 százalékot estek, mivel a cég a stratégiai irányváltás nehézségeivel küzd zászlóshajó terméke, a szklerózis multiplex elleni Copaxone gyógyszer kizárólagossági jogainak megszűnte, és egy újabb, hasonlóan sikeres gyógyszer hiánya miatt.

A Teva visszaesése nem csak a vállalat alkalmazottaira hat negatívan, de megérzik azok az izraeliek is, akiknek nyugdíj-megtakarításait részben ennek a cégnek a részvényeibe fektették a nyugdíjalapkezelők. (MTI)