Megnyílt a 37. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán, a Hungexpo vásárközpontban 18 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket április 11. és 15. között.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára megnyitójában elmondta, hogy az építőipar Magyarország egyik fontos nemzetgazdasági ágazata. Hozzátette, ezt bizonyítja, hogy tavaly az építőipar adta több mint az egyötödét a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos bővülésének, ráadásul a szektor 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az államtitkár közölte, az építőiparban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 ezret, és az ágazat, a kiemelt állami beruházásoknak, a versenyszféra ipari létesítményeinek és a családok lakásépítéseinek köszönhetően továbbra is növekedési pályán van.

Lepsényi István közölte, a versenyszféra beruházásai tavaly 6600 milliárd forintot értek el, és ezek is közrejátszottak abban, hogy az építőipar 2017-ben 2500 milliárd forintot teljesített. Kiemelte, az idén azt várják, hogy a szektor teljesítménye érje el a 3000 milliárd forintot. Az államtitkár a lakásépítések helyzetéről megjegyezte, tavaly majdnem 40 ezerre emelkedett az építési engedélyek száma és 15 ezer lakás épült, idén pedig további bővülés várható.

Lepsényi István kiemelte: az építőiparban elért eredmények mögött a magyar gazdaság gyors ütemű növekedése áll, valamint a jó egyensúlyi helyzet és a kormány támogató intézkedései. Utóbbiak közül példaként említette az új építésű lakásoknál az 5 százalékos áfa-kulcsot és a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). Szólt arról is, hogy 2018. januárjáig mintegy 70 ezer csok-kedvezmény kérelmet fogadtak be, 190 milliárd forint értékben.

Lepsényi István felidézte a kormány és az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) között tavaly novemberben létrejött megállapodást, amelyre a szavai szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa. A megállapodás értelmében a kormány 3 év alatt 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad az építőipari vállalkozásoknak. A támogatások az ágazat átalakítását szolgálják, hogy a szektorban dolgozó vállalkozások korszerű technológiát alkalmazzanak. Az első kilenc vállalkozással már alá is írták a múlt hónapban a támogatásról szóló szerződéseket, 1,9 milliárd forint értékben.

Lepsényi István a szakképzés helyzetéről elmondta, hogy az építőipar ma már más tudást követel és ennek megfelelően kell tanítani a fiatalokat. Az ágazatban megjelenő új technológiák, az új gépek és eszközök új tudást igényelnek – hangsúlyozta az államtitkár.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Construma az iparágat sújtó problémákra is próbál megoldásokat kínálni, főként a munkaerőhiányra. Hozzátette: a munkaerőhiány kezelésének két iránya van, az egyik az automatizálás, a másik pedig a képzés. Ez utóbbi miatt fontos programja a kiállításnak a Szakmák éjszakája, ahol azt mutatják be a fiataloknak, hogy az építőipar ma már nem csak a betonkeverőt, a maltert és a téglát jelenti, hiszen ez az ágazat a 4. ipari forradalom egyik legfontosabb terepe, ahol egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai újítások. Kiemelte: „a szakkiállításon itt van minden, ami modern, fenntartható, innovatív és tudatos”.

A megnyitót követően átadták a Construma díjakat: díjat kapott C-Belt Kft., a Geothermal Response Test Kft. az Icopal Kft., a Kamleithner Budapest Kft., a Mapei Kft., valamint a Siemens Zrt. és a Wolf Bavaria Hang és Tűz Kft.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu